Народна скупштина РС усвојила Декларацију Свесрпског сабора :: Semberija INFO ::

 

Народна скупштина РС усвојила Декларацију Свесрпског сабора


Foto: Nezavisne
Народна скупштина Републике Српске усвојила је Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

Уз Декларацију, усвојени су и Закључци које су усагласили клубови посланика. Закључци су усвојени са 62 гласа за, два против и једним суздржаним послаником.

Клубови посланика СДС-а о ПДП-а повукли су амандмане.

У Декларацији, усвојеној на Свесрпском сабору одржаном 8. јуна у Београду, указано је на неопходност српског националног окупљања и одлучено да Сабор буде одржаван редовно, сваке двије године, на којем би се заједно разматрала најважнија национална питања уз учешће представника Србије и Републике Српске, као и других представника српског народа из региона и свијета.

У Декларацији се наводи да Свесрпски сабор констатује да српски народ представља јединствену цјелину.

"Српски народ је кроз историју имао више држава са различитим називима, те полаже право да баштини своју богату традицију", пише у тексту Декларације.

Свесрпски сабор нагласио је да је Република Српска јединствен и недјељив уставноправни субјект који самостално обавља своје уставотворне, законодавне, извршне и судске функције у складу са Уставом БиХ - Анексом четири Дејтонског мировног споразума и чија територија не може бити отуђена мимо Устава и закона Републике Српске.

(Независне)