Реплика чудотворне иконе Пећке Краснице у храму на Мајевици :: Semberija INFO ::

 

Реплика чудотворне иконе Пећке Краснице у храму на Мајевици


Foto: СРНА
- У храму Покрова Пресвете Богородице у Лопарама данас је свечано дочекана чудотворна икона Пећке Краснице, вјерни препис једне од највећих српских светиња коју је Свети Сава добио на дар приликом хиротоније у првог српског архиепископа.

Његово високопреосвештенство архиепископ и митрополит зворничко-тузлански Фотије рекао је да су се многобројна чудеса догодила пред овом иконом, да је од свих болести исцељивала, заустављала колере и друге епидемије, а да је највеће то што је чувала и чува Пећку патријаршију, мученичко Косово и Метохију и светиње српске на Косову.

"Желимо и осећамо благослов Божији да је ова икона, рађена по тој Пећкој Красници, дошла овдје нас да чува од наших искушења, болести, невоља, а наш народ српски у Републици Српској има својих мука и распећа", рекао је владика Фотије у бесједи након литургије.

Он је позвао вјернике у свете храмове, а за долазак знамења у храм на Мајевици рекао да је велики духовни догађај и велика радост за читаву Цркву, поготово за Епархију зворничко-тузланску.

"Верујем да ће се и овде дешавати чудеса, само ако будемо веровали и приступали овој светињи са вером и скрушеним срцем", поручио је архиепископ и митрополит Фотије.

Начелник Лопара Радо Савић рекао је новинарима да ће вјерна копија чудотворне иконе од сада трајно бити у овом храму, као чувар и заштитник, те оцијенио да је то оснаживање духовног живота на Мајевици.

Он је честитао нову титулу архиепископу и митрополиту Фотију, као и свештенику у Лопарама унапређење у чин протојереја.

Протојереј Спасоја Радовановић рекао је новинарима да је част и велики благослов дочекати реплику чудотворне иконе, како би се вјерници овога краја заједно молили са српским народом са Косова и Метохије.


(Независне)