Негативне посљедице суше у Семберији: Принос кукуруза ће бити драстично смањен :: Semberija INFO ::

 

Негативне посљедице суше у Семберији: Принос кукуруза ће бити драстично смањен


Вишемјесечни топлотни талас и недостатак падавина угрожавају све усјеве који су прољетос засијани на подручју Семберије. Незапамћени сушни период у значајној мјери ће редуковати приносе кукуруза и смањити његов квалитет, истакнуто је у Информацији о актуелним проблемима пољопривредне производње која ће се већ 24. августа наћи и пред одборницима Скупштине града.

„Очекује се да ће принос кукуруза бити драстично смањен, односно преполовљен. Нешто боље стање је са кукурузом на потезу поред ријеке Дрине, гдје је квалитетно земљиште прве класе са високом подземном водом. У многим њивама, због суше, није дошло до формирања клипа, већ до сушења листова до половине биљке, па и више. На појединим парцелама уопште неће бити приноса, док ће у дијелу Семберије поред ријека приноси кукуруза бити смањени за двадесет до 30%, наведено је у скупштинској информацији, уз напомену да ће се све ово негативно одразити и на сточарску производњу, јер ће се сточари суочити са недостатком сточне хране.



Системи за наводњавање, захваљујући пројекту ресорног министарства,  у протеклом периоду изграђени су у Новом Селу, Доњем Црњелову и Батковићу, на укупној површини од око 1.500 хектара. Недавно је завршена и изградња система за наводњавање у Којчиновцу, на 550 хектара обрадивих површина.

Због ниског водостаја Дрине, који није запамћен, доведено је у питање функционисање система за наводњавање, те је Јавна установа „Воде Српске“ средином јула извела хитне радове на обезбјеђењу већег дотока воде из корита Дрине у каналски систем, како би систем за наводњавање могао функционисати.

У протеклом периоду примијећена је и појава штеточина на кукурузу, као што је кукурузни пламенац, кукурузна златица, док је на поврћу примијећена повртна стјеница“, наведено је у информацији  која ће бити предмет скупштинске расправе.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић