Основни суд у Бијељини: Округли сто о “Седмици судске нагодбе” :: Semberija INFO ::

 

Основни суд у Бијељини: Округли сто о “Седмици судске нагодбе”


У бијељинском Основном суду данас је организован округли сто поводом провођења активности “Седмице судске нагодбе” у овом суду која ће бити одржана од 23. маја до трећег јуна ове године.

Како је истакао предсједник Суда мр Аид Ханушић, циљ организовања “Седмице судске нагодбе” је рјешавање што већег броја спорова мирним путем, с нагласком на брзо и ефикасно рјешавање предмета, с посебним нагласком на задовољство странака исходом судског спора и услугом суда.



Ханушић је подсјетио да је норма овог суда у прошлој години остварена са 118 одсто, те да је и у прва четири мјесеца ове године већ остварена норма од 105 одсто.

“Основни суд у Бијељини је други суд по величини у Републици Српској. Тренутно у раду имамо око 6.500 предмета кроз ЦМС систем, те око стотину хиљада комуналних предмета, који оптерећују наш рад. Годишње ријешимо између 12.000 и 14.000 комуналних предмета, док око 19.000 осталих предмета прође кроз овај суд током године. У прва четири мјесеца ове године успјели смо ријешити 60 одсто старих предмета, иако смо на нивоу године обавезни да остваримо 70 одсто старих предмета у укупном броју планираних предмета. Вјерујем да ћемо поновити прошлогодишњи успјех од 93 одсто ријешених старих предмета. Ми смо у прошлој години пренијели више од 2.700 старих предмета, у овој години је то приближно исти број, али смо у међувремену успјели ријешити велики број тих предмета”, истакао је Ханушић, нагласивши да се кривични предмети у овом суду у просјеку рјешавају за 88 дана, а такав просјек је и на осталим рефератима.

Све то потврђује европски ниво рјешавања предмета у овом суду, јер је босанскохерцеговачки просјек рјешавања предмета сведен на неких четирсто дана. Ипак, како је истакао Ханушић, и у овом суду има и предмета који се рјешавају по четири до пет година, што је условљено бројним околностима.



Жељка Вакичић, судија парничног и извршног одјељења у Основном суду у Бијељини, говорећи о судској нагодби, истакла је да је ријеч о рјешавању спорова договором и споразумом између странака, тако што странке усаглашавају, односно међусобним попуштањем, обликују своје захтјеве и суду предлажу рјешавање спора судском нагодбом.

“Суд у овоме има улогу контролора, јер провјерава да ли су те особе овлаштене за закључење нагодбе, да ли је нагодба допуштена и да ли је у складу са законом. На овај начин остварују се бројне предности, јер се странке договарају и позитивно уређују своје будуће међуљудске односе. Спор траје краће, уколико се у раној фази постигне судска погодба. Један од битнијих учинака је финансијски, јер је такса на судско поравнање мање анего такса на судску одлуку”, изјавила је судија Жељка Вакичић, напоменувши да се на овај начин најчешће рјешавају спорови са новчаним потраживањима,  спорови мање новчане вриједности, радни спорови, те спорови у којима је спорна висина потраживања.

У  2019. години у Основном суду закључено је  160 судских нагодби, у 2020. години 118, разлог је била пандемија вируса корона, у 2021. години закључено је 189 судских нагодби, док је у овој години, до 13. маја, закључено 32 судске нагодбе.

Осман Мујкић, судија извршног и ванпарничног одјељења у Основном суду у Бијељини изјавио је да “Седмица судске нагодбе” значи и промоцију судског поравнања, у смислу јефтинијег, ефикаснијег и бржег начина рјешавања судских спорова.

“На овај начин странке се мотивишу да судском нагодбом окончавају своје спорове, уз очување непристрасности суда. У ванпарничном поступку примјењују се одредбе парничног поступка, с тим да је најчешће могуће закључити судско поравнање у поступцима који се односе на имовинске односе, диобу некретнина, ствари у заједничком сувласништву, уређење међа. Предности судског поравнања су вишеструке, првенствено јер странке остају у добрим односима, што доприноси и побољшању друштвених односа”, истакао је судија Мујкић, нагласивши да странке на тај начин могу избјећи финансијске трошкове или их максимално умањити.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић