Љубинковић: Приоритет измијештање регионалне депоније, имамо приједлог за пренамјену тренутне локације :: Semberija INFO ::

 

Љубинковић: Приоритет измијештање регионалне депоније, имамо приједлог за пренамјену тренутне локације


- Регионална депонија „Еко-деп“ треба да буде измјештена са постојеће локације јер непријатни мириси реално онемогућавају нормалан живот људима који живе у њеној близини, али и у другим дијеловима града Бијељина, и зато одборници РСС инсистирају да се израдом студије и пројекта одреди нова локација за одлагање отпада – изјавио је на данашњем дружењу са новинарима члан Савјета за заштиту животне средине и одрживи развој Републичке странке Српске Драган Љубинковић.
 
Љубинковић је рекао да се на „Еко-деп“ дневно довози око 110 тона отпада, а да се Бијељина из дана у дан шири и да не може да дозволи да у непосредној близини центра града има регионалну санитарну депонију.
 
- Струка мора да одреди адекватну локацију за нову регионалну депонију, а РСС је дала и конкретан приједлог за промјену намјене тренутне локације. Наиме, по узору на европске градове, предлажемо да након затварања свих касета за одлагање отпада на „Еко-депу“, ту буде изграђен спортско-рекреативни центар на површини од 165.000 метара квадратних. Он би садржао атлетску стазу, полигоне за скок удаљ и скок увис, затворени базен са трибином, базен за дјецу, вањске терене, игралишта и 270 паркинг мјеста – нагласио је Љубинковић.
 
Он је додао да је пројектом који је израдио стручни тим РСС, на локацији тренутне регионалне депоније предвиђен још један занимљив садржај за најмлађе суграђане, у вријеме зимских мјесеци.
 
- То би био полигон за школу скијања и полигон са санкање, како би малишани могли да науче основне ствари и основне кораке у вези са зимским спортовима, прије него што оду на неку од планина. Све су ово реално боље идеје за Бијељину, у односу на постојећу ситуацију, и надам се да ће бити разумијевања за њихову реализацију – закључио је Љубинковић.