НОВО ИСКУСТВО ЗА ГЛУМЦЕ И ГЛЕДАОЦЕ :: Semberija INFO ::

 

НОВО ИСКУСТВО ЗА ГЛУМЦЕ И ГЛЕДАОЦЕ


У четвртак трећег септембра, на сцени Центра за културу ,,Семберија“  премијерно је изведена представа „Голубија времена", која је публику вратила у један посебан период живота, у период дјетињства. Сценарио и режију потписује Миливоје Млађеновић који је за сваког глумца Градског позоришта ,,Семберија“пронашао  улогу којом оживљава најзначајније особе из дјетињства и младих дана свевременског писца Бранка Ћопића.
 
Бранко Ћопић је заиста велики дјечији писац, али је, на другачији начин, из неке друге перспективе, и велики писац одраслога, углавном несретног свијета. Зато су сва његова дјела, као и представе рађене по мотивима његових дјела, намијењена свим генерацијама.
 
Представа  ,,Голубија времена“ прати живот Бранка Ћопића од припреме за школу до почетка рата, и пружа могућност свим генерацијама које су одрастале уз његове књиге „Јежеву кућицу", „Осму офанзиву", „Башту сљезове боје", „Магареће године", „Николетину Бурсаћа", да се подсјете безбрижног и ведрог живота.
 
Лајтмотив представе ,,Голубија времена“ је сањање и буђење, а хумор је највећим дијелом остварен дјединим васпитањем које је било у контрасту са школским.
 
Сјајне улоге у овој представи Градског позоришта ,,Семберија“ остварили су Михаило Максимовић који тумачи лик Баје Бранчила/Ћопића,  Ненад Благојевић као Дјечачина Миле, Вања Кртолина у улози Зоре, Иван Петровић који тумачи лик стрица Ниџе, Мирна Јовановић у улози бабе Милице, Душан Ранковић у улози учитеља, а у представи играју и два глумца сомборског позоришта- Срђан Алексић тумачи лик дједа Петрака, а Перо Стојанчевић је дочарао лик дједа који  воли свог унука и с њим пролази  све недаће на путу одрастања.   
 
В.д. директор Градског позоришта ,,Семберија“ Иван Петровић каже да, иако је љето углавном нерадно у позориштима, бијељински глумци су упркос пандемији корона вируса вриједно радили на овом новом пројекту.
-Премијерно извођење представе ,,Голубија времена“ било је једно ново искуство за све нас. Играти пред ограниченим бројем гледалаца, јер епидемиолошка правила су одредила да тај број буде 50 особа у сали, које су на одређеној удаљености и с маскама на лицу, свакако да није  исто као кад се игра у пуној сали  и пред публиком која је спонтана и опуштена. Међутим, ми смо срећни и задовољни, јер је  и у оваквим условима представа добро прихваћена, каже Иван Петровић који је у представи тумачио лик стрица Ниџе. 
 
Петровић је овом приликом истакао да ће у наредном периоду четвртак бити дан резервисан за љубитеље позоришта, те најавио да ће представу ,Голубија времена“ поново извести већ сљедећег четвртка, 10. септембра.
 
Семберија инфо