ПЛАВЕ УНИФОРМЕ УВИЈЕК СУ ТУ КАД ЈЕ НАЈПОТРЕБНИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ПЛАВЕ УНИФОРМЕ УВИЈЕК СУ ТУ КАД ЈЕ НАЈПОТРЕБНИЈЕ


Полицијска упртава Бијељина, имајући у виду потребе медицинских установа за обнављањем залиха крви, а у складу са хуманим аспектом полицијске професије, организовало је акцију добровољног даривања крви. Ова традиционална акција ове године одржава се четвртог и петог августа.

Према ријечима портпаролке Полицијске управе Бијељина Александре Марић, у Служби за трансфузиологију у Бијељини током два дана, колико траје акција, одазваће се преко 50 припадника ПУ Бијељина који ће даровали крв, те на тај начин помоћи онима којима је то најпотребније.
 
Полицијска управа Бијељина, у сарадњи са Министарство унутрашњих послова Републике Српске, сваке године организује акције добровољног даривања крви. Ми два пута у години организујемо ове велике акције даривања крви дајући свој допринос и показујући жељу и спремност да пружимо помоћ у сваком погледу онима којима је најпотребнија. Једна велика акција даривања ове драгоцјене течности је у мјесецу априлу и посвећена је Дану полиције, а другу организујемо током љетњих мјесеци, изјавила је Александра Марић истакавши да   Полицијска управа Бијељина у својим редовима има више од 100 припадника који су вишеструки  даваоци крви, те издваја Богдана Јовановића код кога је та бројка 63.
 
У бијељинској Служби за трансфузиологију, која покрива велико подручје кад је у питању збрињавање пацијената, похвалили су акцију Полицијске управе Бијељина наглашавајући колико је важно планирати добровољно давалаштво крви како би се осигурала стабилна брига за потребе пацијената током цијеле године. Речено је и да је ово традиционална акција која се одржава синхроно у градовима Републике Српске у којима постоје службе за трансфузијску медицину.
 
Љето је период када већина трансфузијских служби има проблем с резервама крви због појачане потрошње, а смањеног одзива давалаца крви. . Утолико је моје задовољство веће  што могу рећи да ми у Служби за трансфузијску медицину  Бијељина немамо тај проблем. У прилог томе иде чињеница да током ове седмице имамо бројне акције . Акција ДДДК ,,Здравље“ , која је поводом славе града, ове године се одржава на посебан начин због пандемије корона вируса. Нећемо ићи на терен  да узмемо крв од 120 давалаца, колико је пријављено, него ће они током пет дана долазити у нашу службу у одређеном броју и у одређеним временским размацима како би испоштовали мјере заштите од ширења корона вируса. Затим, у четвртак, шестог августа, долазе нам добровољни даваоци крви МЗ Коренита, а с посебним задовољством могу речи да данас и сутра имамо акцију Полицијске управе Бијељина, акцију која је прерасла у традиционалну. Полиција је ту кад је најпотребније. Количину крви коју данас узмемо, када тестирамо, обрадимо и процесуирамо крвне компоненте, њом ћемо задовољити потребе бијељинске болнице, болнице у Зворнику, а обратили су нам се и из Фоче, тако да ћемо помоћи и њима. Највеће количине крви и крвних компонената послаћемо  тамо гдје је најпотребније, а то је Клинички центар Бања Лука гдје се лијече најтежи пацијенти којима за оздрављење и изљечење  требају велике количине крвних компонената. И наши најтежи пацијенти с Бијељинске регије лијече се у Клиничком центру Бања Лика, изјавила је примаријус др Снежана Гегић, начелница Службе за трансфузијску медицину Бијељина, додавши да поред редовних акција које сваке године раде с ПУ Бијељина, буде и интервентних, те захваљујући томе имају довољно залиха крви и крвних компонената.
 
Помоћник команданта Полицијске станице Бијељина 1 Небојша Павловић крв је даровао по 24. пут и каже да се радо одазива свакој хуманитарној акцији, јер тиме може да спасе нечији живот.

-Радо сам се одазвао овој хуманитарној акцији, а крв ћу даривати и убудуће, јер тиме могу да спасем нечији живот, каже Павловић.

Семберија инфо