СТАЊЕ И ДАЉЕ КОМПЛИКОВАНО И ТЕШКО :: Semberija INFO ::

 

СТАЊЕ И ДАЉЕ КОМПЛИКОВАНО И ТЕШКО


Стање у Бијељини, када је ријеч о вирусу корона, и даље је сложено, компликовано и тешко. Имамо висок проценат позитивних. Од 77 тестираних утврђено је да су 22 особе позитивне на вирус корона. То је висок проценат, што нас упућује на додатну опрезност, изјавио је градоначелник Мићо Мићић након данашње сједнице Градског штаба за ванредне ситуације.

 „ Са 20 новозаражених, имамо укупно 142 позитивне особе на вирус корона. Укупно смо до сада у Бијељини регистровали 245 позитивних на вирус корона. У прва три до четири мјесеца имали смо 23 позитвне особе, да би сада та укупна бројка била десетоструко већа. Под надзором имамо 44 особе, а ријеч је о особама које су биле позитивне или су били у контакту са позитивнима. Укупно је до сада под надзором било 2.919 људи“, истакао је Мићић, нагласивши да се 39 пацијената налази у ковид болници, од чега десет пацијената у новом болничком објекту и 29 у ковид болници смјештеној у старом објекту бијељинске болнице, односно у згради старе хирургије.

„ Тешко, озбиљно и компликовано стање захтијева да се све до сада донесене мјере, које су на снази, максимално поштују, што значи ношење маски у затвореном простору, поштовање физичке дистанце у свим објектима гдје се људи крећу. Људи који су позитивни, морају поштовати кућну изолацију, јер, у противном, они постају „бомба“ за друге, уколико изађу напоље и почну ширити вирус. Уз све то, треба поштовати физичку дистанцу или ношење маски на отвореном. Посебно молим младе људе да се придржавају ових препорука, јер је све више младих који имају тешке симптоме“, изјавио је градоначелник Мићић, нагласивши да су млади потенцијални преносиоци вируса на старије чланова домаћинства.

У Бијељини је до сада забиљежено шест смртних случајева од вируса корона. Да се не би уводиле драстичније мјере, Мићић је нагласио да је неопходно поштовати мјере које су сада на снази.

На сједници Градског штаба донесена је још једна одлука, односно дата је сагласност ФК „Радник“ да може одигравати утакмице на Градском стадиону, у складу са прописима Фудбалског савеза БиХ,  уз строго поштовање мјера заштите, без публике, са тестираним фудбалерима и са поштовањем физичке дистанце.

Александра Радоичић, епидемиолог, изјавила је да се само максималним поштовањем постојећих мјера епидемиолошка ситуација може држати под контролом.

„Уколико се настави раст броја позитивних,  мораћемо уводити и драстичније мјере. Користите личну заштиту, држите дистанцу, да вирус не стиче новог домаћина и да се коначно заустави. Страшне су клиничке слике, јер свих 39 пацијената има тешке пнеумоније. Двоје је на кисику. Људи имају језиво тешке обостране пнеумоније, те буквално дишу лежећи на стомаку. Не смијемо дозволити да нам се уруши комплетан здравствени систем“, упозорила је докторка Радоичић. 

Semberija info