ПОМОЋ ЕУ У ОПОРАВКУ ОД ПОПЛАВА У БИХ :: Semberija INFO ::

 

ПОМОЋ ЕУ У ОПОРАВКУ ОД ПОПЛАВА У БИХ


Обилне падавине у Босни и Херцеговини крајем јуна 2020. године су на сјевероистоку земље узроковале поплаве и клизишта, са последицама за чак 15.000 становника. Многи су били присиљени да напусте своје домове услед излијевања ријека и потока, те плављења кућа и путних праваца. Због поплава су уништени многи воћњаци и пољопривредна добра који су често главни извор прихода за велики број породица.

 Поплаве су такођер нанијеле штету и путној инфраструктури и водоснабдијевању. Све то је створило додатне изазове за земљу која се већ суочава са пандемијом корона вируса.

Европска унија је због тога осигурала хуманитарна средства за помоћ најугроженијима у износу од 65.000 евра.

 Овим средствима Европска унија подржава рад Црвеног крста у пружању хитно потребне помоћи угроженим особама које су погођене поплавама у 15 општина и градова у Федерацији Босне и Херцеговине и Републици Српској.. Укупно 1.000 најугроженијих особа које су погођене бујичним поплавама, попут старијих, особа са инвалидитетом и домаћинстава самохраних родитеља, добиће новчану помоћ која ће покрити њихове хитне животне потребе.

 Поред тога, активности на подизању свијести о хигијенским питањима ће обухватити 15.000 становника, информишући их како да се сачувају од онечишћења воде и заразних болести. Такође, нова опрема ће помоћи Црвеном крсту да се припреми и одговори на будуће поплаве.

Ова средства су дио укупног доприноса Европске уније Фонду за помоћ у катастрофама (ДРЕФ) Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца (ИФРЦ).

Европска унија је највећи донатор за опоравак од поплава у БиХ са око 84 милиона евра подршке локалним заједницама које су претрпиле озбиљне штете у поплавама 2014. године. Средства се користе за директну подршку грађанима кроз изградњу или обнову стамбених јединица и омогућавање стабилних и одрживих извора прихода за рањиве породице

. Значајан дио ових средстава искориштен је и за повећање капацитета Босне и Херцеговине код превенције и заштите у области интегрисаног управљања ризика од поплава.

Опште информације

Европска унија и њене државе чланице водећи су свјетски донатори хуманитарне помоћи. Пружање помоћи је израз европске солидарности са свима у стању потребе широм свијета. Циљ је спасити животе, спријечити и ублажити људске патње и заштитити интегритет и достојанство становништва погођеног катастрофама и кризама узрокованим људским дјеловањем.

Кроз рад Канцеларије Европске комисије за цивилну заштиту и операције хуманитарне помоћи Европска унија сваке године помаже милионима жртава сукоба и катастрофа. Са сједиштем у Бриселу и глобалном мрежом теренских уреда, Европска унија пружа помоћ најугроженијима на основу хуманитарних потреба.

Европска унија је потписница споразума о хуманитарном делегирању у вриједности од три милиона евра с Међународном федерацијом друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца (ИФРЦ) за подршку њеном Фонду за помоћ у катастрофама (ДРЕФ). Средства из ДРЕФ-а углавном се издвајају код катастрофа „мањих размјера“, односно, оних које не захтијевају формални међународни апел.

Фонд за помоћ у катастрофама основан је 1985. године и подржава се путем доприноса донатора. Средства из ДРЕФ-а се могу затражити у свим случајевима када је државном Црвеном крсту или Друштву црвеног полумјесеца потребна хитна финансијска подршка за одговор на катастрофу. За катастрофе мањих размјера, ИФРЦ додјељује бесповратна средства из Фонда, која донатори могу затим надокнадити. Споразум о делегирању између ИФРЦ-а и ЕЦХО-а омогућује да се допуне средства за ДРЕФ за договорене операције (у складу с његовим хуманитарним мандатом) у укупној вриједности до три милиона евра.

 

Семберија инфо