ХОТЕЛИЈЕРИ И УГОСТИТЕЉИ: УДРУЖЕНО У ОДБРАНИ ИНТЕРЕСА СТРУКЕ :: Semberija INFO ::

 

ХОТЕЛИЈЕРИ И УГОСТИТЕЉИ: УДРУЖЕНО У ОДБРАНИ ИНТЕРЕСА СТРУКЕ


У Центру за културу одржан је први састанак хотелијера и угоститеља са подручја града Бијељине, Угљевика и Зворника на ком је формиран Регионални одбор Удружења послодаваца туризма и угоститељства Републике Српске. Удружење ће се бавити озбиљним питањима и као уједињена група послодаваца рјешавати проблеме у пословању.
 
Заштита интереса и обезбјеђивање нормалног пословног амбијента у услужној области продаје хране, пића, смјештаја и слично, један је од задатака недавно основаног Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства ,,ХОРЕКА РС“ ( хотели, ресторани, кафићи). На челу Удружења ,,ХОРЕКА РС“ је Далибор Шајић из Бања Луке. Интересе колега у хотелијерству и угоститељству поред њега представља и 11 чланова Управног одбора, а долазе из свих дијелова Републике Српске.
 
,,ХОРЕКА РС“ је данас основала свој Регионални одбор у Бијељини, а на састанку, на ком је присуствовало више од 30 чланова, изабран је предсједник и чланови Управног одбора Регионалног одбора Удружења послодаваца туризма и угоститељства Републике Српске.
 
-Циљ нам је да учланимо што више послодаваца из области хотелијерства и угоститељства како бисмо заједно радили на побољшању комуникације са надлежним властима, министарством, као и власницима угоститељских објеката. Увјерени смо да је ,,ХОРЕКА“ основана прије епидемије корона вируса да би многе мјере према угоститељству биле много блаже, истакао је члан Управног одбора Удружења ,,ХОРЕКА РС“  Милош Станишић из Бијељине.
 
Станишић наводи да су у овом кратком времену колико постоје, а основани су у јеку епидемије корона вируса, утицали на доношење одређених мјера, те да су упутили захтјев Влади РС за смањење доприноса за раднике у угоститељству.
 
-Смањење доприноса за раднике у угоститељству значајно би утицало на положај тих радника, а кад је ријеч о буџету РС и он би био увећан, јер би се избјегла сива економија, указује Станишић.   
 
На овом првом састанку  за предсједника ,,ХОРЕКА“ Бијељина једногласно је изабран Владимир Сарић, а за његовог замјеника Јакша Зупур. Они су уједно и чланови Управног одбора Подручне јединице Бијељина који чини седам чланова: пет из Бијељине, те по један из Зворника и Угљевика.
 
-Ту смо да се боримо за заједничка права, а сви имамо једнак положај, без обзира да ли је неко предсједник, замјеник,  члан Управног одбора или обичан члан. Приступ Удружењу је бесплатан, циљ је омасовљење, јер само масовност јача наш глас у институцијама, истакао је Владимир Сарић.
 
Како је навео, Удружење има бројне планове везано за стварање што боље слике о овој грани привреде као и што бољем положају радника и послодаваца.
 
-Борићемо се, између осталог, да се туристички ваучери могу потрошити и у ресторанима, кафићима и другим угоститељским објектима, чисто да се сваком помогне, каже Сарић додавши да је Европска банка обећала да ће помоћи сваки пројекат у БиХ који се веже за хотелијерство и угоститељство.
 
Семберија инфо