НАБУЈАЛИ ПОТОЦИ УГРОЖАВАЈУ ДОМАЋИНСТВА У ДОЊОЈ ЧАЂАВИЦИ :: Semberija INFO ::

 

НАБУЈАЛИ ПОТОЦИ УГРОЖАВАЈУ ДОМАЋИНСТВА У ДОЊОЈ ЧАЂАВИЦИ


Сваке године, негдје у прољеће и почетком љета, киша и обилне падавине угрожавају  домаћинства у селу Доња Чађавица, уз магистрални пут Бијељина - Брчко. Мјештани кажу да се у њихова дворишта, након обилних киша, претварају у права језера, јер се на њих изненада сручи права водена бујица. Ту је и оближњи поток који, напросто, подивља и поплави околне њиве, воћњаке и баште. Водене бујице угрожавају и простор око подручне школе и цркве у овом селу. Након подизања нивоа подземних вода излијевају се и септичке јаме са оближњих фарми, што додатно угрожава воду у сеоским бунарима.

Стефан Крстић из Драгаљевца, каже да често користи воду са артерца у Доњој Чађавици, како за пиће, тако и за кување.

„Све је ово било под водом, имате осјећај као да сте ушли у матицу велике ријеке. Вода угрожава и магистрални пут. Годинама мјештани упозоравају локалне и републичке власти на овај проблем. Поток се мало прочисти и поново годинама нико ништа не предузима на његовој регулацији. Бунарска вода је замућена. Овдје, срећом, имамо два артерска бунара, тако да често користимо воду са ових чесми. У нашим сеоским бунарима има и пуно каменца. Воду користе мјештани Драгаљевца, Чађавице, Градца, чак и Вршана“, каже Стефан Крстић.

Боро Михајловић из Доње Чађавице, пензионер, каже да је сретан да има добру воду за пиће у свом селу.

„Јака киша и вјетар су погодили наше село. Све је било заплављено. Ипак, вода се брзо повуче. Седам година користим воду са овог артерца. Радио сам дуго у иностранству. Био човјек сит или гладан, може пити ову воду у неограниченим количинама“, каже Боро Маихајловић, истичући да је вјетар поваљао пшеницу и јечам, те да је и поврће настрадало након обилних киша и јаког вјетра.

Семберија инфо