Примаријус др Милица Ловрић о епидемији вируса корона у Семберији: Заједно ћемо побиједити ово зло! :: Semberija INFO ::

 

Примаријус др Милица Ловрић о епидемији вируса корона у Семберији: Заједно ћемо побиједити ово зло!


У Републици Српској до почетка марта, није било пријављених обољелих од вируса корона, међутим, здравствени сектор је мјере опреза подигао на висок ниво. Институт за јавно здравство РС у сарадњи са Министараством здравља, свим здравственим установама упутио је препоруке за поступање с циљем раног откривања болести, критеријуме и процедуре за тестирање узорака у овлашћеној лабораторији, а то су УКЦ Бања Лука за своје пацијенте, а за пацијенте из других болница, Институт за јавно здравство РС. Први случај заразе вирусом корона у РС, регистрован је у Бања Луци 5. марта, а пацијент је детектован по повратку из Италије.

Разговарали смо са примаријус др Милицом Ловрић о епидемији вируса корона у Семберији.


 
Шта сте због епидемије предузели у болници „Свети врачеви“?

- Наша здравствена установа имала је спреман оперативни план и спремно смо кренули у примјену мјера, како бисмо на првом мјесту, збринули потенцијалне  ковид пацијенте, да учинимо све како бисмо спријечили да вирус  инфицира здравствени сектор. Пратили смо препоруке ресорног министарства и поступали према протоколу. Здравствени радници и институције су од првог дана били свјесни да је потребан тимски рад, да овај  пут морамо проћи сви заједно, да слушамо једни друге и придржавамо се правила, али да не можемо имати успјех, уколико немамо разумијевање и подршку грађана. Апеловали смо свакодневно на сарадњу, на искреност у давању података о кретању, контактима, на појачану личну хигијену, физичку дистанцу, ношење маски и рукавица, једноставно, да сви заједно будемо максимално дисциплиновани, како бисмо ми владали епидемијом, а не она нама.

Да ли је било потребно обезбиједити ,,изоловане” објекте за потенцијалне ковид пацијенте?

- Наравно. У болници смо почели са обезбјеђивањем капацитета за изолацију, реорганизовали смо рад особља, поставили тријажне пунктове, означили тзв. црвене зоне, а са циљем што бољег информисања јавности о новонасталој ситуацији, са медијима смо остварили коректне и партнерске односе. С обзиром да је  вирус корона непознаница за цијели свијет, да данак узима у 215 земаља, да нема заштићених и недодирљивих, одмах смо организовали едукацију за запослене медицинске раднике у нашој установи о епидемилошким карактеристикама вируса корона и мјерама личне заштите у току рада са пацијентима, а предавач је била професор др Биљана Мијовић, епидемилог из Института за јавно здравство Републике Српске. Озбиљност ситуације нису схватили само здравствени радници, већ и наши грађани, а свакако и надлежне институције, привредници и појединци који су се активно укључили у обезбјеђивању материјално-техничких средстава у циљу заштите здравља и живота становништва.

Шта је учињено по том питању?

- Захваљујући разумијевању Владе РС, Штаба за ванредне ситуације нашег града, друштвено одговорним привредницима и појединцима, почела је набавка заштитне и друге медицинске опреме. Некадашњи објекат АТД смо адаптирали и припремили болнички карантин са 23 кревета, потом смо карантин проширили са још 50 кревета у објекту (старог грудног одјељења) гдје је привремено био смјештен Центар за социјални рад и обезбједили интензивну Ковид његу са 14 постеља. У објекту некадашње гинекологије, урадили смо операциону салу за хируршке пацијенте и порођаје код потенцијално заражених вирусом корона. За додатни карантински простор са 70 постеља, потпуно смо реновирали и опремили објекат старе хирургије. Радили смо интензивно како бисмо у објектима старе болнице обезбједили што боље услове за потенцијалне ковид 19 пацијенте.

За то вријеме, шта је рађено у тзв. објекту нове болнице?

- Ни једног тренутка нисмо занемаривали бригу о здрављу грађана који су се већ од прије налазили на лијечењу у нашој болници. Уз максималне мјере опреза, све што је било неопходно да се ради, како бисмо водили бригу о здрављу наших грађана, уобичајено су пружане здравствене услуге. Сва одјељења, све вријеме од појаве епидемије, функционисала су, обављани су порођаји, хируршке, интернистичке, пулмолошке, уролошке, ендоскопске, офаталмолошке интевенције, једноставно, све оно што није могло и није смјело бити на ,,чекању”. Епидемија ни једног тренутка није довела у питање функционисање у раду установе, а морам само нагласити да смо наше грађане, односно хроничне пацијенте замолили да уобичајене контролне прегледе пролонгирамо, уз изузетак евентуалног погоршања здравственог стања. Ту свакако нема чекања, јер сваки људски живот за љекара је на првом мјесту.

За само мјесец дана, реновирани су објекти старе болнице коју јавност зове Ковид болница.

 - Успјели смо сви заједно, јер као што сам већ рекла, то је од почетка био пут којим смо кренули, тимски и са једним циљем, а то је очувати здравље наших грађана. У кратком временском периоду, обезбијеђени су услови за рад у ванредној ситуацији, а први испит смо имали у операционој сали гдје је екипа медицинских радника у скафандерима, успјешно обавила царски рез  и на свијет је дошао здрав дјечак. То рађање живота у сложеним околностима, у ванредној ситуацији у којој се боримо против невидљивог непријатеља, дало нам је још већу снагу да идемо даље, да се боримо још јаче. У тој истој сали, обављена су још два порођаја, а имали смо  и три хитне хирушке операције, а на задовољство свих, све је прошло добро. Морам нагласити да сам, као љекар, али и као директор ове установе, изузетно поносна на наше здравствене раднике, јер и они су само људи, који нису крили емоције због чињенице да је све обављено успјешно. Ипак је ријеч о вирусу који је непознаница за цијели свијет. Ви сте здравствени радник који није поштеђен од инфекције, а ваша помоћ је потребна другим људима, тако да то најбоље говори о сложености ситуације.



Бијељина није била поштеђена од инфицираних особа?

- Жеље су једно, а реалност је нешто друго. Ми смо погранични и фреквентан град, те је је било реално очекивати да ће бити инфицираних особа. Нисмо се заваравали ни опуштали, јер би било неодговорно бити неспреман. Све вријеме смо размишљали,  а размишљамо и даље, да прођемо са што мање кобних исхода, као што то данима гледамо у извјештајима о стању у 215 земаља свијета. Први карантин Ковид болнице, који је био спреман, имао је пацијената који су били позитивни на вирус корона, а од 19. марта, кад смо имали првог потврђеног на ковид 19, до данас је евидентирано 12 особа, од којих се девет опоравило, а двије особе су нажалост, подлегле, а ријеч је о пацијентима који су имали више хроничних удружених обољења. Тренутно имамо једну особу која је позитивна на вирус, а у питању је наша медицинска сестра. Не правимо разлику међу пацијентима, али, сложићете се да је посебно тешко кад је у питању неко ко је ваш колега, неко ко је своје здравље подредио лијечењу грађана, без обзира што смо се обавезали кад смо бирали своје професије. На сву срећу, она се осјећа добро и надамо се да ће врло брзо, ово за њу и све нас, бити само један тежак период који смо заједно пребродили. Иначе, број тестираних пацијената мијењао се из дана у дан, као и број особа које су биле у кућном карантину и под надзором. Код свих је поштован протокол који се примијењује на подручју РС.
 
Кад говоримо о тестирању, указала се потреба да се у Бијељини размишља о Вирусолошкој лабораторији?

 - Као што сам већ истакла, подршка нашој установи није изостала, а посебан вјетар у леђа, био је долазак српског члана Предсједништва БиХ, Милорада Додика који је најавио да ћемо добити PCR апарат, односно, да ће Бијељина имати лабараторију за вирусологију. То је заиста потребно, јер нашој установи гравитира велики број грађана. Одмах смо кренули у припремање просторија у објекту некадашњег Интерног одјељења, а апарат је у међувремену испоручен. Наш микробиолог и лаборант су послати у Институт за јавно здравство РС на обуку, а док су трајали грађевински радови, покренули смо и активности у набавци медицинске опреме која је неоходна за рад PCR-а. Све је у завршној фази, те очекујемо да ће лаборатија ускоро бити у функцији. Такође, ни једног тренутка не смијемо заборавити и захвалити се тиму стручњака из Русије, који су захваљујући ангажовању Владе РС и Министарства здравља,  извршили дезинфекцију Ургентног блока болнице, али и свих објеката Ковид болнице и комплекса између објеката.

На почетку овог мучног периода, било је много питања о респираторима, о опремљености болнице, о броју тестова и слично. Какво је стање по том питању?

- Радозналост је свима својствена, а колико је добронамјерна или не, није моје да судим и не желим тим ни да се бавим. Ми смо установа у којој нема тајни нити лажирања података. Поштујемо професију, поштујемо наше грађане и пацијенте, као и све добронамјерне људе. У ово смо ушли са девет респиратора, а захваљујући Влади РС врло брзо је стигао и десети, потом још два, док су најављене донације још неколико респиратора који ће бити купљени са рачуна Црвеног крста, гдје се налазе средства која су обезбиједили привредници  ,,Респиратор за Српску”. Са тог рачуна су већ купљени и у употреби пет монитора, а уплаћено је још пет, као и покретни респиратор. Од Владе РС смо добили и покретни рендген, ултразвучни апарат, као и финансијска средства у износу од 200. 000 КМ за реновирање објеката старе болнице. Од Града Бијељина смо добили 70.000 КМ, постељине, заштитну опрему и уплаћена средства  за респиратор. Имали смо значајну подршку привредника који су нам донирали новац на рачун болнице за куповину заштитне и медицинске опреме. Не могу говорити појединачно, јер не желим да било кога изоставим, тако да им се свима и овим путем искрено захваљујем у име свих запослених у болници.

Пандемија још увијек траје. Шта је Ваша порука грађанима?

- Ковид 19 је изазов за човјечанство, за цијело друштво и посебно за здравствени систем. Одговорност свих нас и самодисциплина утичу на епидемиолошки ток, а наши грађани су поштујући све савјете и мјере, то доказали. Потребно је још мало стрпљења, а вјерујем да ћемо га имати, јер вјерујем у наше грађане. Ако наставимо са самоодговорношћу, ако будемо слушали струку, ако се слушамо и уважавамо међусобно, можемо се борити против сваког, па и овог зла!                                

Семберске новине - Семберија инфо - О. Стјепановић