Штаб за ванредне ситуације: На подручју Града Бијељина стабилна епидемиолошка ситуација :: Semberija INFO ::

 

Штаб за ванредне ситуације: На подручју Града Бијељина стабилна епидемиолошка ситуација


Након сједнице Градског штаба за ванредне ситуације, градоначелник Мићо Мићић, изразио је задовољство информацијом да нема новообољелих грађана и нагласио да сви заједно треба да чинимо све како не би дошло до евентуалног погоршања епидемиолошке ситуације.

- Током протекла 24 часа на граничном прелазу Рача, ушло је  239 возила од чега су 14 путничка, а 225 камиона. На Павловић мосту ушло је 12 камиона. Комунална полиција је извршила 102 контроле особа које се налазе у кућној изолацији, а важно је истаћи да су сви били на наведеним адресама. Полицијска управа Бијељина донијела је шест прекршајних налога за лица старија од 65 година, због кршења прописаних мјера, а седам особа прекршило је забрану кретања у вријеме полицијског часа, од којих је једно лице прекршило и мјере кућне изолације“, рекао је Мићић. Он је нагаласио да је Кол центар радио у пуном капацитету и имали су 57 позива. Од тог броја позива, 19 се односило на доставу хране и лијекова грађанима, што је и учињено.
 
- На штабу смо донијели одлуку, уз сагласност Републичког штаба, да Дом ученика ставимо у функцију карантина и да све особе, уколико се утврди да су заражене, а немају тешке симптоме, смјестимо у тај објекат гдје ће бити под надзором. Домом ће руководити Дом здравља, а полиција ће га обезбјеђивати. Логистика је Градска управа, а обезбиједићемо и 100 заштитних одијела и 500 заштитних маски за почетак, те храну за лица која би евентуално боравила у карантину. Циљ је да се раздвоје особе које су позитивне на вирус корона, од других лица. Капацитет Дома ученика је тренутно преко 100 кревета, ауколико би евентуално затребало, може задовољити капацитет од 180 кревета. У објекту је у међувремену извршена и дезинфекција“, рекао је Мићић. Он је нагласио да је донесена и одлука да се купи пет монитора за интензивну његу у адаптираним карантинским просторијама у кругу бијељинске болнице, а цијена је 49.100 КМ.

- Монитори ће бити купљени од средстава која су обезбиједили наши привредници и користим прилику да им се још једном захвалим што су на донаторски рачун уплатили око један милион КМ, а купићемо и 10 респиратора. Оно што је такође важно рећи, пружићемо и логистичку подршку карантину у касарни, планираном за лица која евентуално дођу са Раче, а која крше мјере изолације“, рекао је Мићић.

Вршилац дужности директора болнице др Милица Ловрић истакла је да је тренутно стабилна епидемиолошка ситуације, јер је број регистрованих на КОВИД 19 и даље три.

- Од свих нас зависи колико ће стаабилна епидемиолошка ситуација потрајати, за понављам апел грађанима да будемо самодисциплиновани, искрени и одговорни“, рекла је др Ловрић. Она се захвалила свима који су показали друштвену одговорности и хуманост, те финансијски помажу обезбјеђивање медицинске опреме.

- Пронашли смо начин како да се ријеши израда визира, односно заштитне опреме за здравствене раднике, а то је изузетно важно у овој новонасталој ситуацији“, рекла је др Ловрић. Она је додала да ће се и стара зграда хирургије увести у намјену и да ће располагати са 60 кревета.

- Све чинимо како бисмо били спремни у случаја погоршања епидемиолошке ситације, а највише чинимо да превенцији, како не би дошло погоршања“, рекла је др Ловрић.

Директор Дома здравља др Душко Миловановић, такође је потврдио да је за сада стабилна епидемиолошка ситуација и да није било значајнијих промјена, те да се обавезе са кућном изолацијом поштују.

- Карантин у Дому ученика од сутра ће бити у функцији, а имаћемо јасна упутства за особе које организују логистичку подршку, као и за особе које се евентуално буду налазиле у карантину“, рекао је др Миловановић.

Семберија инфо - О. Стјепановић