Окружни привредни суд у Бијељини: Бијељински Житопромет пред стечајем :: Semberija INFO ::

 

Окружни привредни суд у Бијељини: Бијељински Житопромет пред стечајем


Судија Окружног привредног суда у Бијељини Драган Митровић у потпуности је усвојио извјештај привременог стечајног управника о стању у бијељинском „Житопромету“, тако да ми очекујемо да ће суд у најкраћем могућем року донијети рјешење о отварању стечајног поступка у „Житопромету“, изјавио је на конференцији за штампу правни заступник радника, адвокат Милош Стевановић, нагласивши да се након годину дана чекања наговјештава покретање ствари са мртве тачке у овом бијељинском предузећу.

„Отварање стечајног поступка биће добра ствар за раднике „Житопромета“ и за цијелу Семберију, јер ће стратешки инвеститор, фочански „Павгорд“, бити у ситуацији да уђе у правни поступак поновоног покретања производње. У наредном периоду услиједиће пријава потраживања повјерилаца. Већ сада је извијесно да „Павгорд“ има двотрећинску већину у будућој Скупштини повјерилаца, тако да ће се и стечајни поступак водити на један фер и ефикасан начин“, изјавио је адвокат Стевановић, истакавши да се први пут на данашњем рочишту чуло да је „Житопромет“ имао пословну јединицу у Теочаку, те да је укупна имовина овог предузећа књиговодствено исказана на износ од око 16 милиона КМ.

„Укупни акумулирани губитак „Житопромета“ износи 6.151.000 КМ,  док обавезе према добављачима и радницима износе око 5,7 милиона КМ.  Тренутно се на списку води 113 радника, а прије годину и више дана било је више од 200 запослених радника. Предузеће располаже са 27 евидентираних некретнина у катастру. Посједује и  имовину вишемилионске вриједности у Омишу, у Хрватској“, истакао је адвокат Стевановић, нагласивши да је „Павгорд“ до сада исплатио више од три милиона КМ потраживања.

Он је најавио запослење од 120 до 130 радника у првој фази, након што се у „Житопромету“ поново покрене производња, али и ангажовање великог броја добављача, када су сировине у питању.

„У кругу предузећа постоји 48 возила којима је истекла регистрација. Потребно је извршити одређене поправке на објектима. Ипак, могу да кажем да је имовина сачувана, те да би „Житопромет“ на прољеће поново могао стати на ноге и отпочети производњу. Очекујемо да ће Александар Вићановић бити предложен за стечајног управника. У Основном суду у Бијељини тренутно се води око 1.000 поступака против „Житопромета“, али ће сви бити обустављени након проглашења стечаја. Тренутно је жиро-рачун „Житопромета“ блокиран на износ од 1.981.000 КМ, али очекујемо да ће у наредном периоду рачун бити одблокиран“, изјавио је адвокат Стевановић.

Душан Томић, предсједник Синдикалне организације „Житопромета“, изразио је очекивање да ће у наредних мјесец до два дана радници поново бити позвани на посао у „Житопромет“, истакавши да је изузетно важно што је пронађен стратешки инвеститор који је већ до сада откупио значајан износ потраживања, те да би „Павгорд“ врло брзо од стечајног управника и стечајног судије могао затражити да изврши закуп капацитета у „Житопромету“ због поновног покретања производње.

Семберија ИНФО - Љ. Љубојевић
Фото - Б. Милошевић