ТАПИСЕРИЈЕ МУЗЕЈА СЕМБЕРИЈЕ ПРЕД НОВОСАДСКОМ ПУБЛИКОМ :: Semberija INFO ::

 

ТАПИСЕРИЈЕ МУЗЕЈА СЕМБЕРИЈЕ ПРЕД НОВОСАДСКОМ ПУБЛИКОМ


У оквиру својих програмских активности 2019. године Музеј Семберије узео је учешће у великом пројекту Спомен-збирке Павла Бељанског из Новог Сада посвећеном животу и раду умјетнице таписерије Милице Зорић, чија дјела баштини и бијељински музеј као дио Легата Родољуба Чолаковића и Милице Зорић.
 
,,Изненађујућа је била оригиналност и снага њених радова, али и храброст да старе везове ,,откине“ са ткива народне ношње и слободно, без икаквих предрасуда, аплицира на своје радове. Овај јединствен поступак апликације појединих остатака старих, музејски неквалификованих тканина и одора из наше традиционалне ћилимске и везиљске народне умјетности бранила је у каснијим интервјуима; ,,Чинило ми се да је љепота једног парчета веза равна љепоти племенитих метала и драгог камења“, пише, између осталог, у каталогу који прати изложбу ,,Таписерије Милице Зорић: синтеза наслеђа и модрнизма“, ауторке Милице Орловић Чобанов, кустоса Спомен-збирке Павла Бељанског. На изложби се,  поред 20 дјела из Спомен-збирке, Музеја савремене уметности и Музеја примењене уметности из Београда, те Владе Републике Србије, налази и осам таписерија бијељинског Музеја Семберије.

Изложба је свечано отворена 12. септембра 2019. године уз обраћање публици управнице Спомен-збирке Павла Бељанског мр Милане Квас, ауторке изложбе Милице Орловић Чобанов и директора Музеја Семберије Момчила Копривице. Изложбу је отворила др Мирјана Теофановић,  историчарка умјетности.

Током трајања изложбе у Новом Саду један дио пратећих програма посвећен је предавањима о раду умјетнице и установама и легатима који су учествовали у припреми изложбе. Бијељински музеј представио се новосадској публици 17. октобра 2019. године презентацијом ,,Музеј Семберије у Бијељини и Легат Родољуба Чолаковића и Милице Зорић“ ауторке Тање Лазић. Поред упознавања публике са дјелима Милице Зорић као изузетним културним добром у фундусу Музеја Семберије, Тања Лазић се осврнула и на настанак Музеја Семберије као и детаље настанка легата Чолаковић- Зорић почетком 80-их година двадесетог вијека. Након предавања ауторка је одговарала и на питања присутне публике о музеју, легату и легаторима.

Сарадња Музеја Семберије са Спомен-збирком Павла Бељанског на припреми изложбе таписерија омогућила је, послије дужег времена, и наставак некадашње праксе ове бијељинске установе у заједничким програмима са сродним институцијама. Ово је посебно значајно стога што Музеј Семберије у Бијељини 2020. године обиљежава пола вијека постојања.

Наком Спомен-збирке Павле Бељакски у Новом саду, изложба ,,Таписерије Милице Зорић: синтеза наслеђа и модернизма“ сели се у Бијељину и биће свечано отворена у понедјељак, четвртог новембра 2019. године у 18 сати, у оквиру програма ,,Вишњићевих дана“.