УДРУЖЕЊЕ ЖЕНА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ ИМПУЛС: ВУЦИМО НИТ ПРОМЈЕНА :: Semberija INFO ::

 

УДРУЖЕЊЕ ЖЕНА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ ИМПУЛС: ВУЦИМО НИТ ПРОМЈЕНА


,,Импулс''  почиње реализацију  још једног  важног  пројекта, који укључује жене са инвалидитетом и чланове њихових породица. Удружење жена са инвалидитетом ,,Импулс“ у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану (РеЛОаД), који финансира Европска унија (ЕУ), а имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у БиХ, реализује пројекат ,,ВУцимо нит промјеНА’’. Пројекат се реализује у периоду од осам мјесеци (од септембра 2019. до априла 2020.), уз подршку Града Бијељина. Свеукупни циљ пројекта је настојање Удружења да допринесе квалитетнијем животу жена са инвалидитетом, као и породица у којима живе жене или дјевојке са инвалидитетом.

Овим пројектом ће се обучити група жена и дјевојака са инвалидитетом, те чланови њихових породица, да израђују предмете од филцане вуне, као и да знају како третирати вуну да би добили жељени производ од потпуно природног материјала.

,,ВУцимо нит промјеНА’’ је алат за подршку породицама у којима живе жене и дјевојке с инвалидитетом. У оквиру пројекта реализоваће се  три сета тематских радионица и то: вуна као природни материјал, рад са вуном, врсте и третмани обраде вуне, практичан рад са природном вуном и њено бојење, филцање вуне (суво и мокро). Очекивани број корисника је 32. Пројектом је предвиђена и обука 16 корисника пројекта у области маркетинга за рукотворине. Обука ће се изводити у нашем Центру за обуку у изради кућне радиности ,,ПУЛС".

Кроз пројекат се наставља подршка у економском оснаживању жена са инвалидитетом, те се даје могућност женама и дјевојкама са инвалидитетом да повећају властити приход у породици и конкурентност на тржишту. Рад са рукотворинама може бити одржив, а тржиште задовољено производима од природне вуне. Вјештине третмана вуне (посебно бојење и филцање) ће бити сачуване од заборава. Такође један број жена са стеченим вјештинама ће увијек моћи своја знања пренијети на млађе генерације.
 
-Надамо се да ће пласман рукотворина израђених од вуне обогатити туристичку трговинску понуду у Бијељини и шире, како на другим подручјима БиХ, тако и у околним државама“, додала је Тања Милинковић, извршна директорица Удружења жена са инвалидитетом ,,Импулс''.