Божић: Симпатизери Петровића и СДС праве проблеме на бирачким мјестима :: Semberija INFO ::

 

Божић: Симпатизери Петровића и СДС праве проблеме на бирачким мјестима


Foto: BijeljinaDanas
Због јавног позива градоначелника Бијељине Љубише Петровића и СДС-а да праве опструкције у вези са окретањем гласачких кабина сви акредитовани посматрачи предложени од стране симпатизера Петровића и СДС-а од јутрос праве проблем на бирачким мјестима члановима и предсједницима бирачких одбора, изјавила је Срни предсједник Комисије за опозив Дијана Савић Божић.
 
"Посматрачи ометају чланове испред њихових политичких субјеката, физички праве проблем и то је оно што рјешавамо сад", каже Божићева.

Према њеним ријечима, на сваком бирачком мјесту је проблем са којим од 6.00 часова покушава да се избори седам чланова Комисије.

На питање да ли је реаговала полиција, Божићева каже да за сада није.

"Полиција ће реаговати када ја дам налог за процесуирање, што ће вјероватно бити ускоро, уколико се не уради онако како је речено", најавила је она.

Божићева је истакла да не постоји дилема у Изборном закону Републике Српске и Правилнику о спровођењу опозива гдје треба да буде окренута кабина.

Грађани Бијељине данас на референдуму одлучују о опозиву градоначелника Петровића, право гласа има око 112.000 бирача, а на вријеме у 7.00 часова због опструкције симпатизера Петровића и СДС-а нису отворена сва бирачка мјеста којих има 183.

Референдумско питање гласи "Да ли сте за опозив /смјену/ градоначелника града Бијељине Љубише Петровића", а гласа се "за" опозив или "против" опозива.

Референдум у Бијељини је први који се одржава у складу са новим Правилником о спровођењу опозива који је крајем прошле године донесен у Народној скупштини Републике Српске.

Потврду резултата даје Репубичка изборна комисија, а ако опозив прође - Централна изборна комисија БиХ одлучује о датуму ванредних избора за градоначелника Бијељине.

Опозив градоначелника, који је из СНСД-а, покренуло је 25 одборника Скупштине града 8. фебруара, а подржава га широка Народна коалиција "Покренимо Бијељину", предвођена СНСД-ом.

(Бијељина Данас)