САСТАНАК ПОВОДОМ ДЕФИНИСАЊА УПОТРЕБЕ ДЈЕЧИЈЕ СТОЛИЦЕ У СКУПШТИНИ ГРАДА БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

САСТАНАК ПОВОДОМ ДЕФИНИСАЊА УПОТРЕБЕ ДЈЕЧИЈЕ СТОЛИЦЕ У СКУПШТИНИ ГРАДА БИЈЕЉИНА


Представници Центра за интрегративну инклузију Рома и Ромкиња „Отахарин“, данас су у зграде Градске управе Града Бијељина организовали састанак са представницима Скупштине Града Бијељина, замјеницом Омбудсмана за дјецу, представницима Одјељења за друштвене дјелатности Градске управе Града Бијељина, Центра за социјални рад, вртића и предсједником Актива директора основних школа регије Бијељина, поводом дефинисања употребе Дјечије столице која се налази у Скупштини Града Бијељина.

Јованка Вуковић, замјеник Омбудсмана за дјецу Републике Српске рекла је да је данашњи догађај у организацији Удружења грађана „Отахарин“, веома афирмативан, те да у току „Дјечије недјеље“ могу говорити о једном новом облику партиципације дјеце у доношењу одлука које се њих тичу и овом приликом свој дјеци честитала „Дјечију недјељу“ са жељом о подизању свијети о правима дјетета.

-Данас је централна тема Дјечија столица у Скупштини Града Бијељина, а која представља значајан искорак у остваривању права дјетета на изражавање мишљења и на партиципацију. Институција Омбудсмана за дјецу РС током „Дјечије недјеље“, а и у наредом периоду активно ће радити на промоцији права дјетета, са акцентом на промоцији права дјетета, на право изражавање мишљења и на партиципацију. Такође, обратићемо пажњу на права дјетета кроз своје посебне извјештаје везане за положај права дјеце у алтернативним облицима збрињавања“, казала је Вуковићева и додала да ће израдити и посебан извјештај који ће се односити на заштиту животне средине, односно на право дјетета на здраву животну средину који ће презентовати у новембру ове године.

Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине Града Бијељина, рекао је новинарима да се Дјечија столица у Скупштини Града Бијељина налази  од 2017. године.



-Скупштина Града Бијељина, једна је  од скупштина у БиХ која има Дјечију столицу и на то смо изузетно поносни. Овом приликом то хоћемо да промовишемо и да дигнемо на још виши ниво и да се формализује како ће се та столица користити. Веома је битно истаћи да Дјечија столица треба да подсјећа све доносиоце одлука, да одлуке које доносе морају бити у интересу најмлађих, будућих покољења која ће, надам се живјети овдје и заснивати своје породице“, истакао је Ђурђевић.

Драган  Јоковић, извршни директор Удружења грађана „Отахарин“ овом приликом рекао је да Удружење грађана „Отахарин“ у свакој прилици говори о правима дјеце, али и о нарушавању њихових основних права.

- Данас желимо да напоменемо све политичке субјекте у Бијељини, да у Скупштини Града Бијељина постоји  Дјечија столица и предложимо неке начине за њено успјешније кориштење, јер ми се чини да се у току ових политичких превирања из фокуса  губе дјеца. На овај начин желимо да покажемо да смо спремни и да желимо да се бавимо дјецом онако како треба, а „Дјечија недјеља“ је прилика да се мало више говори о томе. Надам се да ће ова иницијатива бити прихваћена од стране чланова Скупштине Града Бијељина и осталих институција, које би требале да делегирају  дјецу за повремени боравак и Скупштини, гдје би они симболично давали свој глас и скретали пажњу које су то њихове главне потребе и оно о чему треба размишљати“, закључио је Јоковић.

Семберија инфо