БИЈЕЉИНА ЗВАНИЧНО ЕВРОПСКИ ГРАД СПОРТА ЗА 2020. :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА ЗВАНИЧНО ЕВРОПСКИ ГРАД СПОРТА ЗА 2020.


Бијељина је 10. јула у Бриселу, од стране Европске федерације престоница и градова спорта (The European Capitals and Cities of Sport Federation - ACES), проглашена за Европски град спорта за 2020. годину, као један од 10 градова који су понијели ово признање због популаризације спорта међу становништвом, али и приступу овој друштвеној области.

Из АЦЕС-а истичу да су неке од предности које ће Бијељина имати од овог признања - међународна препознатљивост Града као града спорта, повећано учешће грађана у спортским активностима, већи прилив средстава за инвестирање у спортске објекте, приступ европским фондовима за спорт, промоција Града и повећано присуство Града у медијима, али и подизање свијести грађана о значају спорта за њихово здравље путем промоције спорта и спортских активности.

- У Бијељини је регистровано преко 10.500 људи који се баве спортом, што је европски стандард. У Граду се доста ради на изградњи спортске инфраструктуре, а један смо од градова у БиХ који процентуално највише издвајају за спорт. Најновија инфраструктурна инвестиција је уградња рефлектора на Градском стадиону која ће коштати око 900.000 конвертибилних марака. У оквиру комплекса Градског стадиона у плану је изградња још једног терена са вјештачком травом и источне трибине, укључујући све неопходне просторије - свлачионице по европским стандардима, собу за судије, медицинску собу и просторије за госте. У ту сврху за сада је обезбијеђено земљиште и урађен пројекат. Циљ нам је да наши премијерлигаши могу европске утакмице играти код куће, а не у другим градовима - истакао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Он је нагласио да једино што су представници АЦЕС-а сугерисали јесте да Град више води рачуна о рекреацији, да се анимирају и укључе у спортске активности људи средњег и старијег животног доба.

- Прихватајући ове сугестије ми ћемо у Градском парку, поред постојећег терена за одбојку и постојеће стазе која ће бити реновирана, направити теретану на отвореном и још неке спортске садржаје - додао је Мићић.
Поред статуса Европског града спорта за 2020. годину који је Бијељина добила као локална заједница, Европска федерација престоница и градова спорта је изабрала градоначелника Мићића као члана Комисије за проширење и за кандидовање будућих градова спорта за подручје Србије и БиХ.