ФИЛМОВИ У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ "СЕМБЕРИЈА" :: Semberija INFO ::

 

ФИЛМОВИ У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ "СЕМБЕРИЈА"


СУБОТА, 17.09.2022. ГОДИНЕ
- ФИЛМ "КАШЕЈ - КРАДЉИВАЦ НЕВЕСТИ" У 18:00 ЧАСОВА
- ФИЛМ "СВЕТА ПЕТКА КРСТ У ПУСТИЊИ" у 20:00 ЧАСОВА
 
ВЕЛИКА САЛА ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ
ЦИЈЕНА УЛАЗНИЦЕ ЗА ФИЛМОВЕ: 5 КМ
 
О ФИЛМОВИМА:
ФИЛМ "КАШЕЈ: КРАДЉИВАЦ НЕВЕСТИ"



Kашеј, вечно млад, не може себи да нађе невесту, већ три стотине година. Једног дана он отме Варвару, лепотицу из Далеког краљевства, и тада почињу његове невероватне авантуре.

ФИЛМ "СВЕТА ПЕТКА КРСТ У ПУСТИЊИ"

Побожна дјевојка Параскева, напушта свој живот међу људима у граду Константинопољу и одлази у Јорданску пустињу где проводи наредних 40 година свог живота борећи се са искушењима, гресима и унутарњим демонима.Пратимо њен пут од обичне девојке до највољеније и најпоштованије Светитељке Православља.



Бочна прича нам говори о две жене (арапкињи Зејнеби из бедуинског племена и Параскеви) које потичу из различитих културних, социјалних и верских средина, али деле исте људске емоције, вредности и стварају необично пријатељство својим чистим срцима. Током боравка у пустињи, Зејнеба је Параскевин једини пријатељ, али и огледало и одраз спољњег света који је Параскева напустила.

Ова прича нам говори како људи могу да побиједе своје слабости. Теме филма су универзална морална питања човечанства, што га чини актуелним и данас, било гдје на свету.