АГРАРНИ ФОНД ГРАДА БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

АГРАРНИ ФОНД ГРАДА БИЈЕЉИНА


Лазаревић: Аграрни фонд није прешао на трезорско пословање

Велику забуну у јавности изазвала је изјава градоначелника Љубише Петровића да је Аграрни фонд прешао на трезорско пословање. У понедјељак ћу му послати званичан допис да повуче ову одлуку, изјавио је Златан Лазаревић, директор Аграрног фонда града Бијељина на конференцији за штампу која је данас одржана у Центру за културу “Семберија”.  На конференцији за штампу тим поводом огласио се и предсједник Комисије за пољопривреду  и село у Скупштини града Бијељина Бобан Јовичевић.
 

Златан Лазаревић је изјавио да градоначелник нема овлаштења о пребацивању Аграрног фонда на трезорско пословање, јер, како је нагласио, постоји јасна процедура везана за прелазак на трезорско пословање, а то је скупштинска одлука, допис ресорном министарству, сагласност министарства. То се ради једном годишње, након чега се одобрава трезорски код и шифра. Градоначелник је, практично, донио само одлуку о начину организовања локалног трезора која би имала смисла да је Аграрни фонд у међувремену прешао на трезорско пословање, јер би се у трезору појавио нови корисник, изјавио је Лазаревић.

“ Аграрни фонд се нашао у правном вакууму, што у незавидну позицију може довести и пољопривредне произвођаче који би могли остати без подстицаја, а то је у оваквој ситуацији недопустиво. Предузели смо мјере и активности и од ресорног министарства добили смо прецизна упутства и објашњења, какве су процедуре везане за прелазак на трезорско пословање. У објашњењу министарства се наводи да трезорски код одређује Министарство финансија и за ниже кориснике локалног типа, као што је Аграрни фонд. То се ради једном годишње и у Службеном гласнику за 2022. годину већ је објављен списак нових трезорских корисника на подручју цијеле Републике Српске. У протеклој години по том питању  није ништа урађено за бијељински Аграрни фонд. Ми смо четвртог новембра прошле године имали сједницу Скупштине града на којој је градоначелник Петровић предложио да Аграрни фонд пређе на трезорско пословање. Скупштинска већина није прихватила тај приједлог”, изјавио је Лазаревић, нагласивши да би то искомпликовало и успорило рад и оперативност Аграрног фонда.

“Трезорско пословање успорило би исплату подстицаја пољопривредницима на мјесец и више дана након донесених одлука. Код великог броја корисника јавља се и проблем са текућим рачунима. Сваку грешку ми, у сарадњи с банкама, исправљамо у року од три дана, а то би у трезорском систему пословања трајало  четири до пет мјесеци. Уколико је пољопривреда на првом мјесту по важности у Семберији, локална заједница пољопривредницима мора помоћи на најбољи могући начин”, истакао је Лазаревић, позвавши том приликом  градоначелника Љубишу Петровића да потпише и Правилник о подстицајима у пољопривреди који је усаглашен 13. маја, када су усаглашене и све недоумице везано за удружења пољопривредника. Одјељење за пољопривреду дало је сагласност за правилник, тако да је сада на потезу градоначелник, изјавио је Лазаревић, директор Аграрног фонда града Бијељина, нагласивши да од градоначелника Петровића тражи писмену гаранцију да ће све остати по старом, у противном, он је најавио и могућност покретања судског спора.

“Сваки аванутуризам који угрожава редовну исплату подстицаја је непотребан и има више политички карактер. Надам се да до судског спора неће доћи. Да бисмо примали захтјеве корисника, ми морамо имати гаранцију да ће градоначелник испунити своје обавезе”, нагласио је Лазаревић.

 Бобан Јовичевић, предсједник Комисије за пољопривреду и село у Скупштини града Бијељина изјавио је да се на данас заказаној сједници Комисије није појавио градоначелник Петровић, иако је Комисија требало да се изјасни о спорној одлуци која је објављена на сајту Градске управе.

 “Сједницу комисије смо пролонгирали за наредну седмицу, на којој поново очекујемо градоначелника Петровића и изјашњење о овој конфузној одлуци која није у сагласности са Законом о трезору и са Законом о буџетском систему Републике Српске. Плаши ме да овакве исхитрене одлуке могу довести у питање исплату подстицаја пољопривредницима у овој години. Комисија ће заузети конкретан став о овом проблему и о томе ћемо информисати грађане Бијељине и Семберије. Буџет Аграрног фонда је планиран на износ од 1,7 милиона КМ и то су значајна средства за исплату подстицаја пољопривредницима”, нагласио је Јовичевић. 

Семберија инфо