Одјељење за пољопривреду Градске управе Бијељина: Пшеници и кукурузу недостаје влага :: Semberija INFO ::

 

Одјељење за пољопривреду Градске управе Бијељина: Пшеници и кукурузу недостаје влага


Овогодишњи план прољећне сјетве у Семберији реализован је у потпуности и сјетва кукуруза је већ завршена. Кукуруз је, увидом у стање на терену, тренутно у добром стању, каже Сретен Вучковић, из Одјељења за пољопривреду Градске управе Бијељина, истакавши да је у току корективна заштита и прихрана кукуруза.

„Проблем тренутно представља недостатак влаге у земљишту, што је изражено већ један дужи временски период. Пољопривредници чекају кишу, а тамо гдје постоји могућност за то, обавља се и наводњавање, поготово у дијелу Семберије гдје је у протекле двије године изграђен систем за наводњавање, као и на подручјима гдје су водозахвати на дубини од седам до осам метара и гдје је могуће обавити наводњавање. Тамо гдје нема услова за наводњавање, јављају се потенцијални проблеми на кукурузу, још више на пшеници. Пшеници је тренутно најнеопходнија влага, јер се биљке налазе у фази цвјетања. Уколико у најскорије вријеме не буде довољно падавина, та ситуација ће се умногоме одразити на приносе, али и на квалитет пшеничног зрна“, каже Вучковић.



У другој фази заштите пшенице фунгицидима, у фази цвјетања, пољопривредници ту заштиту комбинују са инсектицидом, јер се појавила и лема на подручју Семберије, у већој или мањој мјери, што изискује додатне трошкове. Болест лема утиче на фотосинтезу, изумирање листова, што се одражава и на приносе пшенице.

У појединим дијеловима Семберије пољопривредници су почели наводњавати и парцеле с кукурузом, док је пшеницу и јечам пуно комликованије наводњавати, истиче наш саговорник.

У Црњелову су од прије неколико дана у функцију и системи за наводњавање на површини од неких петсто хектара и њима управљају „Воде Српске“.

Што се тиче вјештачког ђубрива, у Одјељењу за пољопривреду Градске управе Бијељина кажу да је стигло и дуго најављивано вјештачко ђубриво из Турске.

„Свједоци смо да су цијене тог ђубрива скоро изједначене са затеченим ђубривом које смо имали у слободној продаји одраније. Проблем представља паковање од 500 до 700 килограма, што за мале произвођаче представља проблем. Дистрибуцију је требало боље организовати и медијски то покрити, како би то ђубриво стигло до сваког пољопривредног произвођача“, каже Сретен Вучковић.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић