ДВАДЕСЕТПРВИ ХОРСКИ ФЕСТИВАЛ У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

ДВАДЕСЕТПРВИ ХОРСКИ ФЕСТИВАЛ У БИЈЕЉИНИ


Мајске музичке свечаности
 
 У периоду од 13. до 15. маја у Бијељини ће бити одржан XXИ хорски фестивал "Мајске музичке свечаности" на којем ће се ове године такмичити рекордних 35 ансамбала, у десет такмичарских категорија, као и пет соло пјевача. На Фестивалу ће учествовати ансамбли и соло пјевачи из Србије и Босне и Херцеговине.
Идеја о покретању међунарадног хорског фестивала потекла је од професорице др Десанке Тракиловић, диригента СПД „Србадија'' и умјетничког директора Фестивала. Извршни организатор Фестивала је СПД ,,Србадија", које је, својим угледом и бројним међународним наградама, успјело привући реномиране хорове и најугледније диригенте из свијета хорске музике. Хор је високо рангиран на Свјетској ранг листи хорова, коју формира Интеркултур Фоундатион  Мусица Мунди и данас је најбоље рангиран хор из региона. У протеклих 20 година, „Мајске музичке свечаности“ окупиле су више од 650 хорова и 40.000 хорских пјевача.
 
Фестивал почиње у петак, 13. маја у 19 часова, концертом „Дјечијег хора“ у Великој сали Соколског дома.
У суботу, 14. маја, у 11 часова је такмичење  дјечијих хорова у Центар за културу „Семберија“. У 12 часова и 30 минута је такмичење женских хорова и вокалних ансамбала, такође у Центру за културу „Семберија“. У истом простору ће бити и
такмичење ансамбала са традиционалном музиком, а такмичење соло пјевача у Соколском дому.
У 18 часова је проглашење резултата првог такмичарског дана и концерт хорова побједника у Центру за културу „Семберија“.
 
У недјељу, 15. маја, је такмичење у категорији Православна духовна музика у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице.
 
У Центру за културу у 12 часова почиње такмичење мјешовитих камерних хорова, у 14 часова је такмичење мјешовитих хорова, а у 18 часова проглашење резултата другог такмичарског дана, концерт хорова побједника и затварање XXИ Хорског фестивала „Мајске музичке свечаности“, Центар за културу „Семберија“'', наводе организатори овогодишњих Мајских музичких свечаности.