БИЈЕЉИНА: Радионице на тему „Насиље у адолесцентским партнерским везама“ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: Радионице на тему „Насиље у адолесцентским партнерским везама“


У бијељинској Економској школи организовано је дводневно предавање на тему „Насиље у адолесцентским партнерским везама", којем ће присуствовати представници основних и средњих школа са подручја Бијељине.

„Ријеч је о Upshift пројекту који се проводи у 38 земаља широм свијета. Ово је пета Upshift радионица у БиХ, коју имплементира хуманитарна организација ‚‚Genesis projekt"  из Бања Луке у сарадњи са УНИЦЕФ-ом“, изјавила је за „Семберија инфо“ Катарина Стевић, ученица четвртог разреда Економске школе.  

 

Према њеним ријечима, тим „Респект“ испред бијељинске Економске школе пласирао се у првих пет у склопу 5. Upshift радионице са темом „,Насиље у адолесцентским партнерским везама".

„Циљ овог пројекта је да млади уоче проблеме у својој заједници, да окупе тим и пријаве се. Испред Економске школе, ту је тим од пет чланова. Осим мене у тиму су Катарина Стевић, Николина Ланћушки, Драган Вулин и Јелена Петрић“, рекла је Катарина Стевић.

Тим Економске школе, како каже, сматра да се о теми „Насиља у адолесцентским партнерским везама" веома мало прича, иако је у питању веома осјетљива тема.

„Наш циљ је да едукујемо младе људе о постојању насиља и о посљедицама које оставља насиље, да охрабримо младе људе коме да се обрате уколико се сусретну са насиљем“, рекла је Стевићева.

Младима је препоручено да насиље обавезно пријаве психологу или педагогу у школи, надлежним органима попут полиције, Центра за социјални рад или удружењима која се баве овом проблематиком, или да разговарају са неким коме вјерују, али да о том проблему никако не ћуте.

Осим данас, предавање на ову тему биће организовано и сутра за представнике основних школа од седмог до деветог разреда, а средњих од првог до четвртог разреда.

Из сваке школе предавањима ће присуствовати по 25 ученика, у укупно четири термина.


​Семберија инфо - З. Кусмук