Градска изборна комисија Бијељина: Изабрани чланови савјета мјесних заједница :: Semberija INFO ::

 

Градска изборна комисија Бијељина: Изабрани чланови савјета мјесних заједница


Избори за чланове савјета седамдесет мјесних заједница на подручју града Бијељина и на сеоском подручју у Семберији протекли су у фер и демократској атмосфери, без било каквих инцидената. Нисмо имали приговоре на рад бирачких одбора, нити на рад Градске изборне комисије, изјавила је Дијана Савић Божић, предсједник Градске изборне комисије након што су у недјељу, десетог априла, одржани избори за нова руководства мјесних заједница у Бијељини.



„Избори су закључени око 16 сати у недјељу, а ми смо прелиминарне резултате гласања имали у 21 час тога дана. На изборима је било укупно предложено 770 кандидата, а бирано је њих 414. У 59 мјесних заједница већину су освојили кандидати Коалиције „Договор за Бијељину“,  док је Коалиција СДС – ПДП већину освојила у девет мјесних заједница. Група грађана „Јединствена листа“ освојила је већину у Мјесној заједници Јања, док је у Горњем Црњелову изједначен резултат – Коалиција  „Договор за Бијељину“ и СДС – ПДП имају по три новоизабрана члана, док Група грађана „Горње Црњелово“ имају једног изабраног представника. Изборе је пратио 251 посматрач. За изборе је било организовано 77 бирачких одбора са око 500 чланова. У зависности од броја бирача у мјесној заједници, одређиван је и број кандидата који су се кандидовали за чланове савјета мјесних заједница. У неким мјесним заједницама имали смо пет кандидата, у другим седам, у трећим чак и по девет кандидата.

Оцјењујући ове изборе, Дијана Савић Божић каже да овакви избори могу представљати својеврсну припрему политичких субјеката за предстојеће опште изборе. Изостала је већа заинтересованост и мотивисаност грађана да предлажу своје кандидате, као што је некада био случај, виђеније људе у својим срединама, који би их представљали у мјесним заједницама.

„Што се тиче Градске изборне комисије и нашег дјелокруга рада, ови избори се разликују по сваком сегменту изборног циклуса од локалних или општих избора. За нас је ово био један додатни посао. Сматрам да се није требало организовати изборе за савјете мјесних заједница у изборној години за опште изборе. Што се тиче одзива од 20 одсто бирачког тијела, морам истаћи да сам прије ових избора позивала грађане да се организују, да група грађана или регистровано удружење грађана може предложити своје кандидате. То је, међутим, изостало. Евидентна је незаинтересованост грађана, јер су довели себе у ситуацију да гласају за кандидате које су предложили политички субјекти. Можда је ово примјер да  нешто треба промијенити и да на наредним изборима грађани бирају оне најбоље и најактивније суграђане и комшије који ће помоћи у рјешавању бројних проблема с којима се људи суочавају у својим насељима“. 

У Бијељини бирачко тијело тренутно броји 109.607 регистрованих бирача. С обзиром на то да је двадесет одсто регистрованих грађана изабрало своје представнике који ће их заступати у име двије политичке коалиције у мјесним заједницама у наредне четири године, остаје пуно простора за анализу оваквог изборног процеса који би требало мијењати и усклађивати са потребама модерног времена и са потребама савременог човјека.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић