УДРУЖЕЊЕ ГРАЂАНА „ОТАХАРИН“ ОБИЉЕЖИЛО МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА :: Semberija INFO ::

 

УДРУЖЕЊЕ ГРАЂАНА „ОТАХАРИН“ ОБИЉЕЖИЛО МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА


Бијељина има акциони план за инклузију Рома

Удружење грађана „Отахарин“ данас је обиљежило Међународни дан Рома. Овај празник обиљежавају сви Роми широм свијета, а службено је проглашен 1990. године у Сероцку у Пољској.

Том приликом је УГ „Отахарин“ у оквиру пројекта „Ромска култура и традиција у служби унапређења женског ромског активизма“, који је подржала Фондацијеа за оснаживање жена БиХ  обиљежавање Међународног дана Рома започело маршом представника ромске заједнице и активиста УГ „Отахарин“ до платоа Народне библиотеке „Филип Вишњић“. Након марша, подигли су ромску заставу, интонирали химну и обратили се присутнима.
 

Драган Јокић, извршни директор Удружења грађана Отахарин, рекао је да је у РС, у Бијељини најбројнија ромска заједница, а она броји 260 породица.
-Ситуација у ромској заједници јако тешка и проблеми се само гомилају. Данас су се људи ангажовали и изразили своје проблеме и незадовољство, а и да је важно много више укључити се у рјешавање проблема Рома. У рјешавању тих проблема морамо се сви укључити, како из локалне заједнице, тако и из свих нивоа власти. Проблематика која је у овој заједници, јако је сложена, почевши од сиромаштва до незапослености, а то доводи до нередовног похађања школе и резултат тога је да губимо генерације, јер је велики број дјеце у радној експлоатацији, дјечији уговорени бракови,  јер то је акумулирано проблематиком искључености Рома и Ромкиња из друштвеног живота“, рекао је Јокић и додао да је њихова данашња порука да се много вше мора радити на инклузији Рома, њиховом укључивању и промоцији.

Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине, честитао је свим Ромима, Међународни дан Рома и рекао да Градска управа Града Бијељина има акциони план за инклузију Рома.
-За неколико дана, у току априла завршиће се друга по реду зграда, са шест стамбених јединица, за шест ромских породица. По први пут у буџету Града Бијељина, ове године  издвојена су средства за подршку акционог плана за инклузију Рома. Када је у питању социјално предузетништво, ми смо поносни на „Агро план“ и заједно са њим и УГ „Отахарин“ производи се поврће у заштићеном простору. У ту пластеничку производњу, заједно са иностраним партнерима, улагали смо одређена финансијска средства и сада је то предузеће препознатљиво широм БиХ“ истакао је Петровић и додао да је акциони план за сузбијање просјачења са свим институцијама и на локалном и Републичком нивоу увијек може и мора боље.

-Чувајући дјецу од просјачења, чувамо њихова дјечија права . У наредном периоду, посветићемо више пажње када је у питању образовање и инклузија Рома што се тиче образовања“, нагласио је Петровић.
Сабира Хашимовић, запослена у УГ „Отахарин“, рекла је да Ромкиње нису прихваћене у друштву.
-У Ромској заједници само се гомилају проблеми,  као што су неимаштина, незапосленост, уговорени дјечији бракови, неприхватање Рома у друштву. У Бијељини само је осам Рома запослено у невладиној организацији, а тај број нам каже колико су Роми прихваћени у друштву. Данас смо изашли на улицу, да покажемо да и нама дају право, као и свим другим грађанима, да нас прихвате као и све друге“, казала је Хашимовићева.

Јованка Вуковић, замјеник Омбудсмана за дјецу Републике Српске, рекла је да са позиције институције Омбудсмана за дјецу РС  указује на проблем питања „Дјеце улице“, дјеце која су радно експлоатисана.
-У том смислу одређени број пријава долази до институција Омбудсмана за дјецу и ми настојимо, да у складу са нашим овлаштењима преузмемо све мјере коју су у најбољем интересу дјеце. Оно на чему институција инсистира и што заједно са локалном заједницом покушава да ријеши, јесте системско рјешење да се обезбиједи прихватилиште за „Дјецу улице“,  али и дјецу ризика, то су дјеца без родитељског старања, већ је формиран тим за израду елабората за отварање прихватилишта у Граду Бијељина“, истакла је Вуковићева.

Јасмин Рамић, спортиста Града Бијељина за 2021. годину, перспективан спортиста  и породичан човјек, прави је примјер да људи из ромске заједнице могу много тога да постигну својим трудом и залагањем и рекао је да у Кик бокс клубу „Пантери“, клубу у коме тренира, тренирају дјеца из ромске заједнице и нагласио да су, заиста, талентовани.

Семберија инфо