У БИЈЕЉИНИ ВИШЕ ОД 40.000 ВОЗИЛА, А САМО 850 ОБИЉЕЖЕНИХ ПАРКИНГ МЈЕСТА :: Semberija INFO ::

 

У БИЈЕЉИНИ ВИШЕ ОД 40.000 ВОЗИЛА, А САМО 850 ОБИЉЕЖЕНИХ ПАРКИНГ МЈЕСТА


Foto
На подручју Града Бијељина евидентирано је 40.129 путничких аутомобила, 3.569 теретних возила и 2.046 трактора и других радних, прикључних машина.
 
Усљед миграција, изазваних минулим ратом у БиХ, у Бијељини се број становника утростручио, а саобраћајна инфраструктура остала је скоро иста.  
 
Град Бијељина располаже са 850 обиљежених паркинг места, па је недовољан број паркинг мјеста један од проблема са којима се грађани  годинама суочавају.

Овај проблем нарочито је уочљив празницима, али и у сезони годишњих одмора када у завичај дођу наши суграђани који живе и раде у иностранству. 
 
Дејан Лазаревић каже за ИнфоБијељина да је недопустиво да надлежни игноришу годинама овај проблем. 
“Уколико сами не могу да нађу рјешење, нека се угледају на градове у окружењу. Дозволили су појединим грађевинским инверститорима да праве стамбено - пословне зграде, али нису пројектовали паркинге. А зна се да скоро свака породица има један па чак и више аутомобила. У самом граду постоји неколико нелегалних, дивљих паркинга на којима се наплаћује сат једну конвертибилну марку, а та средства иду власницима те парцеле. И то је какво, такво рјешење. Јер кад дођете аутом у град тражећи паркинг изгубите више времена него што вам треба да обавите посао због којег сте дошли. Јавна гаража растеретила би бар центар града. Иако је то капиталан и скуп пројекат, он би се брзо исплатио”, сматра овај грађанин. 
 
И надлежни признају да би вишеетажни објекат дјелимично ублажио проблем недостатка паркинг места.

Својевремено је презентовано идејно рјешење пројекта изградње јавне гараже на постојећем паркингу иза робне куће. 

Тим пројектом планирано је око 300 паркинг мјеста у подземној гаражи чиме би била знатно растерећена постојећа паркиралишта. Урбанистичким планом Града Бијељина јавна гаража је испројектована и између улица Николе Тесле и 27. марта. 
Документација је припремљена, али нису ријешена имовинска питања. 

Планирани капацитет гараже је 250 паркинг мјеста. За изградњу овог објекта надлежни су најављивали да ће средства обезбиједити кредитом или неком међународном донацијом. 

За сада су ови пројекти остали “мртво слово на папиру”.  

(Инфо Бијељина)