ЈАВНИ ЧАС У ЈУ НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ФИЛИП ВИШЊИЋ“ БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

ЈАВНИ ЧАС У ЈУ НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ФИЛИП ВИШЊИЋ“ БИЈЕЉИНА


Вјерска толеранција

Данас је у  Народној библиотеци „Филип Вишњић“ Бијељина у организацији ове установе и ЈУ Гимназија „Филип Вишњић“ Бијељина одржан јавни час на тему „Вјерска толеранција''.

Један од предавача био је и ђакон Славиша Тубин, докторанд православне теологије.
Ђакон Славиша Тубин, професор православне вјеронауке у Гимназији „Филип Вишњић“ Бијељина рекао је да се одазвао својим ученицима у склопу пројекта „Ја грађанин“.

-Вјерска толеранција за православну цркву је оно што православна црква живи већ 2.000 година. То није изум модерног доба, нити изум савременог свјета, то је оно што су нас учили свети оци, Свето писмо и на концу оно што нам је оставио сам Господ Исус Христос кроз причу о милостивом Самарјанину. Што се тиче прихватања туђих религијских различитости, дјеца не да морају, већ то је императив нашег живота кроз вијекове, генерално православног народа. Никада у српском народу нисмо били учени нетолеранцији, него свагда толеранцији, чувајући своје, држећи се своје вјере и поштујући друге и оно у шта они вјерују , како живе и како чине“, истакао је ђакон Тубин.
Сара Стојановић, предсједница Савјета ученика Гимназије „Филип Вишњић“ и организатор овог пројекта рекла је да им је изузетно важно да шире свјест о вјерској толеранцији.


-Нажалост свједоци смо да се о тешким стварима, све мање говори и да људи затварају очи пред проблемима, а то не доноси ништа добро. Зато, ми смо нова генерација, нови млади људи који су последња нада овог друштва, земље и народа и на нама је да урадимо све што је у нашој моћи да нешто промјенимо. Ми не затварамо очи пред проблемом, ми се не бојимо и желимо да данас пошаљемо баш ту поруку, да се волимо и да говоримо: „Не мржњи!“ “, истакла је Стојановићева.

Јована Тојић, ученица четвртог разреда  Гимназије казала је да није битно које је ко вјере.
-Сви смо једнаки, није важно које је ко националности и вјере. То би требали да његујемо и да не правимо разлике на основу тога. Овом приликом позивам све да подрже овај наш пројекат и да шире свјест о вјерској толеранцији“, нагласила је Јована Тојић.

Директорка Библиотеке „Филип Вишњић“, Жељана Арсеновић казала је са Библиотека и Гимназија годинама уназад заједно сарађују на разним пројектима и да је та сарадња на обострано задовољство.
-Ми смо радо данас дозволили нашој Гимназији да данас у Библиотеци организује јавни час на тему вјерске толеранције, јер сматрамо да је то изузетно битна тема за све нас“, завршила је Арсеновићева.