У БИЈЕЉИНИ СЕ ПРОИЗВОДЕ ДИЈЕЛОВЕ ЗА ПРЕСТИЖНЕ МАРКЕ АУТОМОБИЛА :: Semberija INFO ::

 

У БИЈЕЉИНИ СЕ ПРОИЗВОДЕ ДИЈЕЛОВЕ ЗА ПРЕСТИЖНЕ МАРКЕ АУТОМОБИЛА


Foto: S.R. Mrkonjić/RAS Srbija
Њемачки произвођач ауто-дијелова за најпознатије свјетске аутомобилске компаније дио своје производње из Пољске преселио је у Љесковац код Бијељине.

И италијански “Бенетон” је погон из Хрватске измјестио у Хасе код Бијељине.

За отварање погона у Семберији интересовање су показали и јапански произвођачи ауто-дијелова. У локалној управи кажу да преузимају све како би омогућили  што повољније услове за улагање и тврде да ће се тренд раста страних инвестиција у Семберији наставити.

Реномирани произвођач дијелова за “волво”, “БМВ”, “мерцедес” – њемачка фабрика “Пасс” преузела је погон од словеначког СЕП-а у Љесковцу код Бијељине 2017. године. Убрзо су проширили капацитете, а тренутно пресељавају дио производње из Пољске.

Са садашњих 450, број радних мјеста биће повећан на 1.100. То је доказ да се њемачком инвеститору више исплати БиХ од Пољске. Директор овог предузећа, Радо Малетић, појашњава да су олакшице које су навели страни инвеститори прије свега нижа цијена електричне енергије, горива, радне снаге.

– Сви моји радници су уредно пријављени и остварују сва права у складу са законом. Плате и доприносе исплаћујемо редовно – каже Малетић.

Наводи да се суочава са недостатком адекватне квалификоване радне снаге и да шаљу раднике на обуку у погоне ове компаније у земљама ЕУ.

У овом предузећу завршавају и изградњу производног објекта од 11.000 метара квадратних, у којем ће заокружити комплетан процес за прављење свих врста цјевчица за притисак ваздуха, горива и воде.
За стране инвеститоре, цијена радне снаге важан је улазни параметар у укупним трошковима производње, али је проблем када радне снаге уопште нема. То се десило италијанском “Бенетону”, који је један од погона у Хрватској преселио у Хасе код Бијељине.
 
Руководилац Филијале Бијељина Завода за запошљавање РС Синиша Кајмаковић каже да се италијанска компанија суочила с недостатком радне снаге у Хрватској када су њени грађани добили могућност да за много веће плате раде у земљама Европске уније.

– Италијани су тражили да им дамо гаранције да ћемо обезбиједити 200 жена за рад у овом погону, који тренутно запошљава 50 радница, са просјечном платом од 300 евра. Ми смо пристали на то и сигурни смо да ће ова сарадња бити успјешна – каже Кајмаковић.

Бијељина би могла бити нова дестинација за инвестиције, кажу у локалној управи.
Начелник Одјељења за привреду града Бијељина Дејан Савић каже да ће представницима јапанске фирме бити достављене информације о томе којом радном снагом располаже Град, каква је правна регулатива, могућност куповине земљишта, постоје ли пословни објекати који уз одређена улагања могу бити у функцији.

Ово су неки примјери озбиљних пословних инвестиција у Бијељини. Страним инвеститорима, осим економских, врло важан је пословни амбијент који подразумијева већу правну сигурност и ефикаснију јавну управу.

Олакшице за потенцијалне инвеститоре

Формирањем индустријских зона, Град Бијељина кроз разне олакшице настоји да привуче и иностране инвеститоре.
Један од начина је изградња индустријских зона, а у складу са регулационим и просторним планом за сада су у функцији четири индустријске зоне.

Захваљујући добром географском положају, те близини аутопутева у Хрватској и Србији, у локалној управи очекују да ће се на овај начин унаприједити привредни амбијент и створити услови за отварање нових радних мјеста.

​Српска инфо