СЛАВА ХРАМА СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА У БАЛАТУНУ :: Semberija INFO ::

 

СЛАВА ХРАМА СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА У БАЛАТУНУ


Данас су парохија Балатунско – велиноселска и  Храм Света три јерарха у Балатуну прославили своју црквену  славу. Свету литургију служило је његово преосвештенство епископ зворничко – тузлански Фотије са великим број свештеника, од којих су неки од њих биши пароси ове парохирје. Служби је присуствовао велики број вјерника из ове парохије, вјерници из других парохија, те кум славе Народни посланик у Скупштини Републике Српске Милан Дакић и велики број званичника Града Бијељина, међу којима су били градоначелник Града Бијељина Љубиша Петровић, предсједник Градске скупштине Града Бијељина Александар Ђурђевић и многи други.

Епископ зворничко – тузлански Фотије захвалио се Богу и рекао да му је драго што су данас сви овдје сабрани и да прослављају славу Света три јерарха и да је ово једина црква у Епархији зворничко - тузланској која је посвећена овом празнику.



-Ово једна свечана прилика када прослављамо заиста велике угоднике Божије, који су живели у четвртом веку, али чија је теологија веома значајна и за нас данас који живимо. Важно је да се држимо православне вере, да се чувамо од јереси и лажних учења, да чувамо своје обичаје и крсну саву, своје предање и то је оно што ови светитељи кроз своја дела поручују нама данас. Данас је било много верника, деце и радујем се да таквим прославама нашим показујемо наше јединство, јер овај празник је празник јединства цркве, али и народног. Ми Срби не би требали да се делимо него да будемо јединствени, да се молимо Богу и да нас црква обједињује, не из земаљских, него из виших небеских интереса“, завршио је Епископ зворничко – тузлански Фотије.

Кум славе Народни посланик у скупштини Републике Српске, Милан Дакић рекао је да је и прије неколико година био кум на црквеној слави ове парохије.



-Мјесна заједница Балатун је она која нас и кроз друштвено – политички живот подржи, тако да и ми представници народа на један овакав начин, трудимо се да помогнемо и да учествујемо у свим дешавањима, када је то везано и за мјесне, а тако и за локалну заједницу на нивоу Републике Српске. Овдје сам увијек драг гост и од стране мјештана мјесне заједнице Балатун радо дочекан и из тог разлога, на здравље свих нас је и ово кумство данашње“, истакао је кум славе Милан Дакић.

Градоначелник Града Бијељина Љубиша Петровић казао је да је данас благословен дан налазити се у мјесној заједници Балатун на слави Света три јерарха.

- Ово је прилика да честитам свим мјештанима Балатуна црквену славу  и да им пожелим да се окупљају око цркве, око саборовања, добрих идеја и хришћанских врлина и да заједно градимо не само мјесну заједницу Балатун, него и наш град Бијељину. Узносећи молитве и молећи се прије свега за здравље и за добре мисли, желим да се окупљамо и сабирамо заједно сви још много година“, завршио је Градоначелник Петровић.

Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине Града Бијељина рекао је да било задовољство присуствовати црквеној слави Света три јерарха.



-Окупио се заиста велики број људи , што ме посебно радује и то показује да Српска православна црква можда и последња институција Српског народа која није никога изгубила, његову подршку и повјерење која окупља народ и која шаље поруке љубави, мира и заједништва“, истакао је Ђурђевић.

Након свете литургије, литије и ломљена славског колача у просторијама ОШ „Петар Кочић“ Балатун уприличен је славски ручак за све вјернике и госте.



Семберија инфо