МУЗЕЈ СЕМБЕРИЈЕ ИЗ БИЈЕЉИНЕ ПРИПРЕМА НЕКОЛИКО ИЗЛОЖБИ И ПРОЈЕКАТА :: Semberija INFO ::

 

МУЗЕЈ СЕМБЕРИЈЕ ИЗ БИЈЕЉИНЕ ПРИПРЕМА НЕКОЛИКО ИЗЛОЖБИ И ПРОЈЕКАТА


Foto
Након прилично успјешне прошле године у којој је реализовано 12 изложби и завршено ископавање на локалитету “Мухарине” у бијељинском Музеју Семберије и у овој години припремају неколико пројеката и поставки.
Тако ће већ средином овог мјесеца бити отворена изложба Марије Вукосављевић из Ваљева која ради иконе на посебан начин.
 
- Ријеч је о младој ауторки која ради иконе на текстилу. То је  посебан начин технике веза и сигурно ће бити интересантно за публику. Након тога планирана је традиционална изложба бијељинског Ликовног клуба “Свети Лука” коју организујемо седам дана уочи Васкрса, а у мају слиједи “Мајска смотра ликовног стваралаштва” наша редовна манифестација. Након тога слиједи “Ноћ музеја” манифестација коју нисмо организовали двије године због пандемије . Ми смо планирали одржавање, али видјећемо да ли ће бити одржани јер то зависи од свјетских оквира - наводи Момчило Копривица, директор Музеја Семберије.
 
И у другој половини године музеј ће имати богат програм за све љубитеље умјетности.
 
- Планирали смо одржавање Бијељинског бијенала, то је манифестација коју организујемо сваке друге године. Након тога слиједи “Пантелинске свечаности”- манифестација која се одржава почетком августа поводом славе града Бијељина. Тим поводом припремамо изложбу о Ромима, а припреме су већ у току. Такође, за Дан града који се обиљежава 24. септембра припремамо изложбу, а након тога учествујемо и у реализацији манифестације “Вишњићеви дани”, а за крај године планирамо да одржимо Смотру етнолошког филма у децембру мјесецу - каже Копривица.
 
Без обзира на рад и дјелатност и пред установама културе су бројни изазови. Један од њих је и увођење нових технологија, као што је дигитализација архивске грађе.
 
- Када је у питању дигитализација, ми смо пред сам почетак пандемије још 2019. године имали састанак у Музеју Републике Српске, гдје смо разговарали са стручњацима из Београда и Новог Сада како бисмо се прикључили процесу дигитализације. Међутим, то је стало, али очекујемо њихов позив и даљу помоћ јер ми немамо ни финансијске, ни техничке, а ни кадровске могућности да сами урадимо дигитализацију - закључује он.

(Глас Српске)