ВАСПИТАЧИЦА НАДА БОЖИЋ: ОД ДЈЕЦЕ СЕ МОЖЕ МНОГО НАУЧИТИ - ТО ЈЕ СНАГА И ЉЕПОТА ПОСЛА ВАСПИТАЧА :: Semberija INFO ::

 

ВАСПИТАЧИЦА НАДА БОЖИЋ: ОД ДЈЕЦЕ СЕ МОЖЕ МНОГО НАУЧИТИ - ТО ЈЕ СНАГА И ЉЕПОТА ПОСЛА ВАСПИТАЧА


Светосавско признање се додјељује три године за основношколско и средњошколско образовање, а од прошле године се додјељује и за предшколско образовање. Другу годину заредом, Светосавско признање добијају васпитачи Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ из Бијељине.

Славиша Вујановић, директор бијељинског вртића истиче изузетно задовољство, али и понос, што већ другу годину заредом, радници овог вртића освајају престижно признање.

„Ово је само потврда квалитета нашег рада и потврда да имамо васпитаче који свој посао раде у складу са законом, пратећи потребе и дјеце и родитеља. Колегиница Нада Божић је дугогодишњи радник вртића, радник са доста искуства који је током дугогодишњег рада имала изузетне резултате како у раду са дјецом, тако и у сарадњи са родитељима. Са дјецом је увијек квалитетно радила што потврђује ово Светосавско признање“, рекао је Вујановић за портал Дешавања у Бијељини.

Као човјек који је дуго година у предшколству, Вујановић је изузетно захвалан што је Министарство просвјете и културе РС од прошле године увело Светосавско признање и за раднике предшколских установа, јер је то на неки начин подизање значаја предшколског васпитања.

„Као предсједник Удружења васпитача и стручних сарадника РС и као директор вртића, изузетно сам задовољан што је ове године седам васпитача на подручју РС добило ово признање, али сам највише задовољан што га је добила и колегиница Нада Божић. Желим да напоменем да су и прошле године наша два васпитача добила ово признање – Десанка Пандиловски и Биљана Ристић. Трудићемо се и у наредном периоду да наш рад препознају и родитељи у нашем граду, али и Министарство и остале институције. Наша обавеза је да у наредном периоду предшколски систем образовања јача своје капацитете, као и да повећа обухват дјеце, али и да радимо на стручној едукацији радника у предшколству. Предшколско васпитање и образовање је почетни сегмент образовања дјеце и морамо дјеци наметнути јаке темеље који ће бити ослонац за даљи васпитно-образовни развој“, објаснио је Вујановић.

Васпитачица бијељинског вртића Нада Божић истакла је да је изузетно почаствована што је добила престижну Светосавску награду. Она сматра да је то на неки начин круна њеног 35-тогодишњег залагања које даје додатни значај њеном раду.

„Тек када сам отишла у Бањалуку на додјелу признања, схватила сам колико је то значајно, каква је то манифестација и на ком је нивоу организације. Заиста сам била почаствована што сам дио те приче и посебно сам поносна што је то награда која се додјељује најбољим у области просвете“, рекла је за портал Дешавања у Бијељини Божићка.

Како каже, да није вољела ову врсту посла, вјероватно га не би ни изабрала као свој позив.

„У послу се водим тиме да је потребно уложити много љубави и бити отворен за нова знања и нова искуства. Човјек не треба рећи да зна све. Много је битно да се човјек усавршава и иде у корак са временом. И ми се прилагођавамо промјенама дјеце. Међутим, сви они имају заједничке особине које су својствене за сву дјецу - да су радознали, да се лако вежу, да уче по моделу. Разлика је што су дјеца у данашње вријеме захтјевнија, долазе са много више предзања, имају више извора из којих сазнају нове ствари. Прије је вртић, поред родитеља био једини извор, док они сада имају више извора, више могућности и захтјевнији је рад са њима“, искрена је Божићка.

Додаје да се од дјеце може много научити и да је то узајамна енергија која даје снагу и чини љепоту посла. Како каже, дјеца су искрена и код њих нема „увијених ствари“ - кад су љути, љути су, кад су срећни, срећни су. Човјек је начисто с њима, што по њеним ријечима представља једну од предности овог посла.

(Дешавања у Бијељини)