Планетаријум стигао у Бијељину :: Semberija INFO ::

 

Планетаријум стигао у Бијељину


Планетаријум - велики сферни биоскоп који прича причу о свемиру, Бијељинци имају прилику  да посјете 23. и 24. маја. Пројекције су јединствена прилика за проширењем знања из области природних наука и представљају веома занимљив и атрактиван начин за ближе упознавање са астрономијом, физиком и сродним наукама.

Овај изузетан догађај организовала је МФ банка у сарадњи са бијељинским Центром за културу. МФ банка, како с поносом истичу, улаже у неколико области, од којих се највише истичу предузетништво и пројекти који за циљ имају промоцију и популаризацију науке. 



- Сматрамо да су знање и иновативност кључни ресурси за развој сваког друштва. Пројекти које МФ банка спонзорише за циљ имају развој интелектуалне радозналости код дјеце и младих, као и њихове научне писмености. Тако смо и дошли на идеју да планетаријум доведемо у Бијељину“, изјавио је шеф Филијале МФ банке у Бијељини Велибор Остојић.



Планетаријумске пројекције, које су изазвале велико узбуђење и код школараца и код одраслих посјетилаца, воде стручни предавачи Астрономског друштва ,,Руђер Бошковић“ из Београда, астрономи Милан Стојановић и Бранко Симоновић. Они су кроз забаву и разговор демонстрирали небеску сферу и кретање небеских тијела на њој, откривајући тајне звјезданог неба, сазвијежђа, планета и сателита, звјезданих јата, маглина и галаксија, све до објеката на самом рубу свемира. 



-На један лијеп и сликовит начин покушавамо да дочарамо дјеци шта су то планете, како изгледа наш Сунчев систем, да их научимо како планете круже око Сунца...Могу да виде јако лијепе снимке са Међународне свемирске станице, а онда се полако удаљавамо, излазимо из Сунчевог система и приказујемо им како изгледају неке комете, како изгледају нека сазвјежђа, како изгледају звјездана јата, што је врло занимљиво, а имамо и симулацију уласка у звјездано јато и заиста је приказ звијезда на овој куполи фантастичан, рекао је астроном Милан Стојановић уз напомену да је ово једина права тродимензионална пројекција, јер филм се пројектује на половини лопте тако да гледалац треба да гледа свуда око себе да би видио филм у пуном сјају. 

СемберијаИНФО/М.Решидовић