ПОГРЕШНО ТУМАЧЕЊЕ СКУПШТИНЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА О ОДЛУЦИ УСТАВНОГ СУДА :: Semberija INFO ::

 

ПОГРЕШНО ТУМАЧЕЊЕ СКУПШТИНЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА О ОДЛУЦИ УСТАВНОГ СУДА


Након саопштења Скупштине града Бијељина и скупштинске већине да је поступак у вези приједлога за оцјењивање уставности и законитости Одлуке о буџету Града Бијељина за 2021. годину и Одлуке о извршењу буџета Града Бијељина за 2021. годину окончан пред Уставним судом Републике Српске у корист Скупштине града Бијељина, Градска управа Града Бијељина саопштава сљедеће:
 
Уставни суд Републике Српске није донио одлуку да су приједлози за оцјењивање уставности и законитости горе наведених одлука неосновани, нити да су усвојени амандмани у складу са законом, него је суд по приједлогу за оцјењивање уставности и законитости Одлуке о буџету града Бијељина за 2021. годину донио рјешење о обустављању поступка оцјене уставности и законитости, уз образложење да су ступањем на снагу ребаланса буџета за 2021. годину престали да постоје разлози за оцјену уставности и законитости Одлуке о буџету Града Бијељина за 2021. годину. У рјешењу Уставног суда број 27/21 од 22.12.2021. године стоји да је Суд, узимајући у обзир да су у току трајања тог поступка оспорене одредбе престале да важе, обуставио поступак, цијенећи да није потребно донијети одлуку због тога што нису отклоњене посљедице неуставности, односно незаконитости. Из овога се јасно види да је потпуно нетачан и крајње произвољан навод из саопштења гдје се каже да је Уставни суд утврдио да је поменута одлука са амандманима усвојена у складу са законом и Уставом, јер то нигдје не пише у рјешењу Уставног суда од 22.12.2021. године, тј. Суд се о томе уопште није изјаснио.
 
Дакле суд је рјешењем обуставио поступак из процедуралних разлога, иако је Град Бијељина у два наврата слао ургенције (12.10.2021. године и 18.11.2021. године) и тражио да се одлука о оцјени уставности и законитости Одлуке о буџету града Бијељина за 2021. годину донесе на сједници у октобру или новембру, али никакав одговор од Суда нисмо добили.

Што се тиче приједлога за оцјењивање уставности и законитости Одлуке о извршењу буџета града Бијељина за 2021. годину Уставни усд је донио рјешење број У-28/21 од 24.11.2021. године, али у том случају, о одбацивању приједлога због ненадлежности, уз образложење да Одлука о извршењу буџета за 2021. годину, иако се доноси по поступку предвиђеном за доношење општих правних аката, нема карактер општег правног акта, из чега слиједи да се и у том случају не ради о одлуци Суда о основаности поднесеног приједлога, а како се то нетачно и неосновано пласира у јавности.

(Кабинет Градоначелника)