ДАН СЈЕЋАЊА НА СТРАДАЊЕ ЖЕНА У РАТУ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ :: Semberija INFO ::

 

ДАН СЈЕЋАЊА НА СТРАДАЊЕ ЖЕНА У РАТУ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ


Реци НЕ политикама БРИСАЊА И ЗАБОРАВА и подржи чување сјећања на женску страну рата

Мировне активисткиње женских невладиних организација, чланице иницијативе „Мир са женским лицем“ из Бијељине, Тузле, Сарајева, Мостара, Братунца, Вишеграда, Модириче, Бихаћа, Зенице, Боснског Грахова, Бања Луке и Приједора, у оквиру глобалне кампање „16 дана активизма против родно заснованог насиља“, обиљежавају 8. децембар као „ Дан сјећања на страдање жена у рату у Босни и Херцеговини“.
 

Тим поводом је Фондација „ Лара“ организовала уличну акцију на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића.
Крајем септембра 2014. године чланице ове иницијативе су поднијеле захтјеве државним институцијама за обиљежавање овог датума, а овај датум незванично обиљежавају од 2015. године. Осим Бијељине, обиљежава се у још 12 градова Босне и Херцеговине одакле долази 13 чланица мировне иницијативе.
-Ова иницијатива је утврђена са циљем да се умањи искљученост жена у процесу меморијализације ратних страдања У Босни и Херцеговини у периоду од 1992. до 1995. године. Према подацима које ми посједујемо у рату је погинуло 9.901 жена, што чини 25% од укупног броја цивилних жртава и 10% од укупно погинулих у тим ратним дејствима. Тих жена нема у државним статистикама, ратним меморијалима. Већ седам година се боримо за ово, овдје није у питању само агенција за равноправност полова, него и државне институције које одлучују о томе, на првом мјесту Парламент Босне и Херцеговине. Због тога ми желимо да исправимо ту неправду“ рекла је Љиља Лукић, пројектни координатор фондације „Лара“.

Љиља Лукић је додала да ово није једино питање гдје се меморијализација женских достигнућа умањује.
-Наиме,  Иницијатива „Мир са женским лицем“ већ неколико година такође проводи акцију за измјену назива улица у Босни и Херцеговини. У 12 градова гдје смо радили анализу, свега 2,98% улица носи назив по женама. Генерално та женска питања која су везана за меморијализацију, за обиљежавање јавног простора су негдје на маргинама и увијек су мање заинтересовани за такве проблеме“, нагласила је Љиља Лукић.

 Дан сјећања на страдање жена у рату у Босни и Херцеговини се и ове године обиљежава под слоганом: „Реци НЕ политикама БРИСАЊА И ЗАБОРАВА и подржи чување сјећања на женску страну рата“.

Семберија инфо