МЛАДИ ИЗ ЛОПАРА И ТЕОЧАКА У ЗАЈЕДНИЧКОМ ПРОЈЕКТУ :: Semberija INFO ::

 

МЛАДИ ИЗ ЛОПАРА И ТЕОЧАКА У ЗАЈЕДНИЧКОМ ПРОЈЕКТУ


Кроз прojeкат „Majeвички вjeсници мирa“ у Цeнтру зa културу и инфoрмисaњe у Лoпaрaмa рeaлизoвaнe првe двиje aктивнoсти.

Ристо Лујић, координатор, је рекао да Пројекат „Мајевички вјесници мира“ окупља младе људе из Лопара и Теочака који кроз заjедничке активности промовишу помирење и повјерење, а реализује се уз подршку пројекта ПРО- Будућност“.

ПРО-Будућност је УСАИД-ов пројекат изградње мира и повјерења међу грађанима свих етничких и вјерских група у Босни и Херцеговини, а проводе га хуманитарна организација ЦРС /Catholic Relief Services/, уз подршку Каритаса /Caritas/ БиХ, Института за развој младих „КУЛТ“, форума грађана Тузла /ФГТ/, Хелсиншког парламента грађана Бањалука /ХЦА/ и Међурелигијског вијећа у Босни и Херцеговини /МРВ/.



„Упознавањем других и превазилажењем предрасуда постављамо темеље помирењу и доброј сарадњи у нашим локалним заједницама“- нагласио је Лујић.

Он је додао да су реализоване двије активности и то „Представица за насмијана лица“ у којој су наступила дјеца из драмских секција основних школа из Лопара и Теочака и фолклорна секција из Теочака, а затим је одржана и радионица „Помираоница“.

Предсједник Скупштине општине Лопаре Миленко Ристић поздравио је присутне наглашавајући да општина Лопаре подржава активности у оквиру Пројекта ПРО-Будућност и да ће се наставити сарадња која је била веома корисна.

„Топла ријеч и гвозедна врата отвара“, рекао је Ристић и додао да је помирење, поштовање и складан живот међу људима на овим просторима веома потребно, а да је неопходно уважавати разлике како би се превазишли немили догађаји из скорије прошлости.