РЕГИОНАЛНО УДРУЖЕЊЕ АМПУТИРАЦА БИЈЕЉИНА: Мине и даље узимају животе :: Semberija INFO ::

 

РЕГИОНАЛНО УДРУЖЕЊЕ АМПУТИРАЦА БИЈЕЉИНА: Мине и даље узимају животе


Поводом обиљежавања 4. априла, Међународног дана борбе против мина, Регионално удружење ампутираца Бијељина одржало је своју девету редовну годишњу скупштину. Ово удружење, које окупља тјелесно најтеже оштећену популацију на подручју 13 општина и Брчко дистрикта, упозорава да се наша земља и даље суочава са проблемом заосталих мина.
 
На Међународни дан борбе против мина упозорено је да је Босна и Хрцеговина једна од најзагађенијих земаља минама у свијету и да би деконтаминација требала да буде приоритет у раду босанскохерцеговачких власти. Укупна сумњива минска површина износи 1053 квадратна километра земљишта, од чега су 64 одсто шуме, а 26 одсто пољопривредне површине.
 
-Ми као жртве мина упозоравамо да се наша земља и даље суочава са проблемом заосталих мина и неексплодираних убојитих средстава који директно утичу на сигурност становништва ове земље и и успоравају економски развој у већем броју локалних заједница.  Доласком прољећа и лијепог времена све више људи одлази у природу, док пољопривредници почињу своје радове на пољима, одакле неријетко вребају невидљиве убојице мине, указује секретар Регионалног удружења ампутираца Бијељина Милорад Јовић.