О СУДБИНИ БИЈЕЉИНСКЕ “ШЕЋЕРАНЕ” НА СЈЕДНИЦИ СКУПШТИНЕ У ПОНЕДЈЕЉАК :: Semberija INFO ::

 

О СУДБИНИ БИЈЕЉИНСКЕ “ШЕЋЕРАНЕ” НА СЈЕДНИЦИ СКУПШТИНЕ У ПОНЕДЈЕЉАК


БАЊАЛУКА - Након двоипомјесечне паузе стечајни судија заказао је за понедјељак сједницу Скупштине повјерилаца бијељинске “Шећеране”, на којој би требало да буде утврђен даљи ток стечаја овог пропалог предузећа.

Потврдио је то за “Глас Српске” стечајни управник “Шећеране” Небојша Матић истакавши да је епидемиолошка ситуација кривац за одуговлачење стечаја, који је, према његовим процјенама, могао бити окончан и крајем прошле године.

- Није било услова да буде заказана сједница Скупштине повјерилаца и због свега тога све ово предуго траје. Понуда заинтересованог купца зворничке фирме “НСГ Рент” и даље стоји и чека одлуку Скупштине. Инвеститор је чак писмено затражио одговор да ли је он купац или није - рекао је Матић.

Подсјетио је да је Одбор повјерилаца дао позитивно мишљење на ту понуду, али да коначну одлуку треба да донесе Скупштина. Међутим, с обзиром на то да је у међувремену Виши привредни суд у Бањалуци уважио приговор смијењених чланова Одбора повјерилаца пропале Фабрике шећера у стечају, чиме су и све одлуке нове Скупштине пале у воду, питање је каква ће одлука бити донесена у вези са једином понудом која је стигла за “Шећерану”.

Потврђује то и бивши предсједник Одбора повјерилаца Војислав Николић, који се са колегама жалио суду у Бањалуци.

- Стечајни судија је на захтјев стечајног управника заказао сједницу Скупштине повјерилаца за понедјељак у 10.30 часова у згради Привредног суда у Бијељини. На сједници Скупштине ћемо видјети шта и како даље, с обзиром на то да стари чланови Одбора остају и да само треба да Одбор буде допуњен члановима из реда нових повјерилаца - рекао је Николић.

Имовина “Шећеране” продавана је годинама по цијени од десет милиона марака. Осим Бањалучанина Горана Вајкића, који је мјеркао “Шећерану” и за њу нудио 6,9 милиона марака, за то пропало предузеће биле су заинтересоване и фирме “Солтист” и “Саријел” из Турске.

Послије њих, у трку за некадашњег гиганта ушла је и компанија “Нива” из Жабља у Србији. За Фабрику шећера у стечају био је заинтересован и потенцијални купац из Кине Драган Гуру Ђурагин, а на листи заинтересованих била је и фирма “Унимонт” из Лознице, као и фочанска компанија “Павгорд”. Фабрика шећера у стечају је од 2015. године.

Понуда

Небојша Матић је рекао да је зворничка компанија “НСГ Рент” за “Шећерану” понудила три милиона марака. Та фирма је, додао је, уплатила депозит  у износу од 50.000 КМ, а осим тога, за документацију су уплатили 10.000 марака.

(Глас Српске)