ЉУБИША ТАНАЦКОВИЋ: ЦИЉ НАМ ЈЕ ДА СМО ШТО ДОСТУПНИЈИ ГРАЂАНИМА :: Semberija INFO ::

 

ЉУБИША ТАНАЦКОВИЋ: ЦИЉ НАМ ЈЕ ДА СМО ШТО ДОСТУПНИЈИ ГРАЂАНИМА


С обзиром да је у Граду Бијељина од 1. јануара на снази привремено финансирање, које може да траје до 30. јуна текуће године, од изузетне је важности да се буџет усвоји. Ово је између осталог,’’ став и градског Одјељења за друштвене дјелатности.

Буџет је кључна карика у одвијању здравог односа између Градске управе и грађана. Наш циљ је, свакако, ефикасност у раду, тако да ће градоначелник Љубиша Петровић у том и предлажити буџет који је, заправо, креиран од стране претходног руководства, а ријеч је о буџету за који постоји сагласност ресорног министарства, а проведена је и јавна расправа,“ каже Танацковић, којег градоначелник овластио за потписника у Одјељењу за друштвене дјелатности.

Он истиче да ово одјељење има изузетну одговорност према грађанима, о чему најбоље говори да у оквиру одјељења дјелују три одсјека, а то су: Одсјек за културу, спорт и физичку културу и односе са вјерским заједницама, Одсјек за здравство и социјалну заштиту, националне мањине, повратнике и расељена лица и Одсјек за образовање и науку, невладине организације, омладину и породичну заштиту, те Служба бесплатне правне помоћи.
 
Три значајна одсјека

-Сви одсјеци, у оквиру одјељења, су изузетно значајни за наш град и грађане. О значају Одсјека за образовање сувишно је говорити, ако узмемо у обзир важност образовања, почев од дјечијих вртића, па до стипендирања ученика и студената. Наш град је и годинама уназад посвећен развоју предшколског образовања и у том циљу и настављамо да дјелујемо. У плану је изградња још једног предшколског објекта, како бисмо задовољили потребе наших грађана, а по питању школских објеката, Бијељина је град који је препознатљив по улагању у образовне установе. Оно што је евидентан проблем, не само у Бијељини, свакако је негативан природни прираштај, али се надамо да ће све надлежне републичке и локалне иституције, озбиљним и одговорним радом допринијети да се ситуација почне кретати у жељеном смјеру“, каже Танацковић.
 
-Свједоци смо одласка младих и школованих људи са наших простора, што је погубно за свако друштво. То је најбољи показатељ да се морамо ухватити у коштац са проблемом и да најзад кренемо у креирање привредном и друштвеног амбијента који ће мотивисати наше људе да остају на овим просторима“, каже Танацковић.
Он подсјећа да Градска управа из буџета стипендира и одређен број ученика и студената, да се интензивно ради и на усмјеравању на дефицитарна занимања, а све са циљем да се стимулише останак на овим просторима. Говорећи о обавезама овог одсјека, Танацковић понавља неопходност усвајања буџета, јер је и значајан број невладиних организација које су битна спона са грађанима, а њихов рад зависи управо од буџетских средстава.
 
Бијељина је град спорта

Говорећи о раду Одсјека за културу, спорт и физичку културу и односе са вјерским заједницама, Танацковић наглашава да је Бијељина позната по улагању у спорт, спортисте.

-Када говоримо о овој области, не можемо занемарити чињеницу да је спорт једна од изузетно значајних смјерница за наше младе суграђане. Бијељина важи као град спорта, а улагања у ову област су импозантна, бар кад је наш град у питању. Схватамо значај здравог начина живота за наше суграђане, посебно младе генерације, а свакако, имамо обавезу према нашим клубовима који имају традицију и који су амбасадори нашег града. Морам подсјетити да Град Бијељина има усвојен правилник (усвојен 2018. године), а који јасно дефинише како се издвајају средстав за спорт, односно, спортске клубове“, каже Танацковић.
 
Поносни на изграђене породичне амбуланте

Он истиче да је и Одсјек за здравство и социјалну заштиту, националне мањине, повратнике и расељена лица, одсјек који обухвата широк спектар рада.
 
-Ако анализирамо структуру нашег становништва, јасно је колико грађана, условно речено, зависи управо од ефикасног рада овог одсјека, али и средстава у буџету. Оно што је свакако битно истаћи је чињеница да је протеклих година много средстава уложено у изградњу породичних амбуланти, на што смо веома поносни. Имамо добру сарадњу са Домом здравља и са Болницом „Свети врачеви“,  а то се додатно потврдило и потврђује у јеку пандемије вируса корона, гдје смо, без обзира на надлежности, реаговали и финансијски подржали и подржавамо рад здравствених установа. јер ту се лијече наши грађани“, истиче Танацковић.
Он подсјећа да се буџет Одјељења за друштвене дјелатности креће од пет до седам милиона конвертибилних марака, што је значајан проценат од укупног буџета града, а што потврђује констатацију да ово одјељење има изузетну одговорност према грађанима.
 
Бесплална правна помоћ

Танацковић подсјећа да се у оквиру Одјељења организује и пружање бесплатне правне помоћи грађанима са подручја града. Наравно, то не подразумијева послове заступања корисника у кривичним, прекршајним, имовинским и пореским поступцима.

-Бесплатна правна помоћ пружа се грађанима са подручја нашег града у заштити и остваривању њихових права, а првенствено лицима у стању социјалне потребе, члановима породица погинулих и несталих бораца, те ратним војним инвалидима, пензионерима и незапосленим лицима која су на евиденцији Завода за запошљавање. Помоћ која се пружа путем овлашћеног службеника обухвата давање општих правних информација о организацији и надлежностима органа Града и Градске управе, давање правних савјета, сачињавање правних средстава и поднесака као што су: молбе, захтјеви, приједлози, представке, приговори, тужбе, жалбе, ванредни правни лијекови и тд.“, појашњава Танацковић.
 
У завршници значајан пројекат

Он наглашава да је опредјељење Градске управе и Одјељења за друштвене дјелатности да буду што доступнији грађанима како би се рјешавали предочени проблеми. Такође, морамо подсјетити и на период 2010. и 2014. године, кад су поплаве начиниле несагледиве штете домаћинствима на подручју Семберије. Одјељење за друштвене дјелатности било је носилац бројних активности, од ангажовања на пунктовима пружања помоћи, преко комплетирања документације о штетама, обради података и свему што је требало чинити у том тешком периоду.
 
-У току је и завршетак пројекта УНДП-а, „Санација од поплава 2014. године“ , а преко Одјељења за друштвене дјелатности. У оквиру овог пројекта обухваћено је 59 кућа које изнова изграђене, а извршена је санација 142 куће“, каже Танацковић. Он наглашава, да је управо због свега реченог, а што се односи на рад Одјељења за друштвене дјелатности, од изузетне важности усвајање буџета. Танацковић је увјерен да ће најављене консултације са свим релевантним политичким и институционалним субјектима, уродти плодом и да ће се усаглашавањам амандмана усвојити стратешки документ града, а на добробит свих грађана.

Семберија инфо