Протест упозорења пољопривредника Семберије и Мајевице: Пољопривредници огорчени тренутним стањем :: Semberija INFO ::

 

Протест упозорења пољопривредника Семберије и Мајевице: Пољопривредници огорчени тренутним стањем


Пољопривредници Семберије и Мајевице, којима су се придружили и пољопривредници из других регија, организовали су мирни протест, довезавши се тракторима испред царинског терминала у Бијељини и захтијевајући од надлежних ентитетских и државних институција заштиту домаће производње и забрану прекомјерног увоза пољопривредно - прехрамбених производа. 



Саво Бакајлић, предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије и Мајевице изјавио је да су пољопривредници сложни и јединствени у истицању захтјева за заштиту домаће производње.



“Ово је протест упозорења надлежним властима и институцијама. Ми смо имали добре намјере и на вријеме смо упућивали захтјеве надлежним институцијама. Тражимо заштиту домаће производње уз помоћ увођења заштитних мјера приликом увоза пољопривредних производа на границама, у виду прелевмана и царина. Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац морао је у протеклих годину дана да отвори процедуре законских измјена, али он ништа на том плану није учинио. Тражили смо да се на рок од три мјесеца заустави увоз поврћа, лубенице, да бисмо ми могли продати своје производе. Слично је са месом, млијеком, воћем. Уколико се таква мјера не донесе у најкраћем року, ми ћемо истрајати у својим захтјевима. Нас не интересује политика и политичке странке. Уколико министар Кошарац не поднесе оставку, заједно ћемо се договорити и није искључена блокада свих граничних терминала”, рекао је Бакајлић.



Мика Зекић, фармер из Пукиша код Лопара, каже да се бави товом јунади, те да је прије годину дана јунад продавао по 4,60 КМ по килограму, плус ПДВ, док је тренутна цијена 3,70 КМ, плус ПДВ.
“Осјетио сам на властитој кожи шта значи прекомјерни увоз. То је превршило сваку мјеру. Наш народ конзумира артикле сумњивог поријекла, а ми не можемо пласирати квалитетно месо”, каже Зекић.



Јуро Копачевић, предсједник Удружења пољопривредника “Жито” из Оџака каже да пољопривредници трпе огромне притиске великих трговинских лобија.
“Дошли смо да изразимо своје огорчење тренутним стањем и од власти на свим нивоима тражимо заштиту домаће производње. Тражимо заштитне мјере за пољопривреду, а ту спада и повртларство и воћарство, те узгој стоке”, каже Копачевић. 

Горан Симић, произвођач поврћа из Велике Обарске каже да је овај протест усмјерен и на опстанак младих пољопривредника на својим имањима.
“Пољопривреда је на кољенима и ми немамо више шта изгубити. Не смијемо дозволити да млади напуштају имања и да иду трбухом за крухом. Тражимо смјену министра Кошарца кога је народ бирао, а од власти се очекује да ради за добробит народа. У овој земљи мора свако да ради свој посао. Протестоваћемо до испуњења захтјева”, рекао је Симић.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић
​Фото - Б. Милошевић