САСТАНАК О УПИСНОЈ ПОЛИТИЦИ У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

САСТАНАК О УПИСНОЈ ПОЛИТИЦИ У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ У БИЈЕЉИНИ


Закон о средњем образовању налаже да локална заједница сваке године проведе процедуре уписне политике у средње школе, тако да је по том питању и Актив педагога регије Семберија, провео је анкету у основним школама како би се утврдила занимања за која су основци заинтересовани. Љубица Млађеновић из Одјељења за друштвене дјелатности каже да је око 15 занимања за која су основци заинтресовани, а анкетирано је 785 дјеце у 12 централних и 36 подручних основних школа.

- По проведеним анкетама заинтересовани су за упис у Гимназију, затим за занимање медицински техничар, рачунарство, програмирање, техничар друмског саобраћаја,  фиризер и тд.”, каже Млађеновићева и додаје да локална управа планира да у основним школама путем видео клипова презентују занимања у средњим школама, што би им на одређен начин помогло при упису у средњу школу, односно,  будућем занимању.

Душко Ђурић, предсједник Актива директора средњих школа регије Семберија, каже да је циљ састанка са представницима Градске управе дефинисање плана уписа у средње школе за наредну школску годину, настојећи при том да упис буде адекватан потребама тржишта рада, али и тржишта образовања.



- Дефенисали смо одређене постулате по којима ће се провести уписни поступак, а школе су у обавези да до краја мјесеца доставе план уписа надлежном министарству, који претходно усвајају школски одбори у школама”, каже Ђурић. Он је истакао да су на састанку дефинисани ставови свих актера, односно, представника средњих школа, локалне заједнице, привредне заједнице и Завода за запошљавање. 

- Претходних година био је тренд да се потенцира студирање производних занимања и немамо проблем да то реализујемо. Наша интенција свакако је и да сачувамо и кредибилитет школа које продукују дјецу за наставак даљег школовања”, наглашава Ђурић. Он додаје да је доста урађено по питању дрвопрерађивачке и занатске индустрије, а да је потреба привредне заједнице исказана у грађевинској и туристичкој области”, појашњава Ђурић. Он је истакао да је евидентно смањење броја ученика за двадесетак, сваке године, што се одражава и на уписну политику. - Укупно је 874 ученика који ће завршити девете разреде, а прошле године их је било око 930”, истиче Ђурић.

Директор бијељинске филијале Завода за запошљавање Синиша Кајмаковић каже да настоје да посредују између послодаваца и незапослених лица.



- Грађевинска дјелатност је у експанзији на овом подручју, а скоро да немамо грађевинских радника на евиденцији Завода. Такође недостаје и одређених профила металске струке”, каже Кајмаковић.

Састанку су присуствовали представници средњих школа, Градске управе, Завода за запошљавање, Привредне коморе и Удржења “Предузетник”.

Семберија инфо - О. Стјепановић
Фото - Б. Милошевић