КОВИД БОЛНИЦИ ТРИ НОВА МОНИТОРА ЗА ПРАЋЕЊЕ ВИТАЛНИХ ФУНКЦИЈА :: Semberija INFO ::

 

КОВИД БОЛНИЦИ ТРИ НОВА МОНИТОРА ЗА ПРАЋЕЊЕ ВИТАЛНИХ ФУНКЦИЈА


Одјељењу за интензивну његу Ковид 2 бијељинске болнице ,,Свети врачеви“ данас су уручена три монитора за праћење виталних функција, марке Дрегер. Монитори су донација хуманитарне организације ,,Баре“ из швајцарског града Тићина.
 
Тим поводом испред Ковид 2 болнице одржана је прес конференција на којој је било ријечи и о епидемиолошкој ситуацији и стању у ковид болници.
 
Новинарима су се обратили помоћници директора за медицинске послове др Нела Митровић и др Микајло Лазић, те Милан Поповић, представник хуманитарне организације из Тићина.
 
Др Нела Митровић је истакла да су донирани монитори неопходни за праћење виталних параметара најугроженијих пацијената у ковид болници.
 
,,Укупна вриједност ова три монитора, која ће бити постављена на Одјељењу за интензивну његу Ковид 2 болнице,  износи  око 30.000 марака“, прецизира др Нела Митровић подсјетивши да је хуманитарно удружење из Тићина  бијељинској болници ,,Свети врачеви“ у два наврата донирало болничке кревете, а монитори су њихова трећа донација.  
 

Милан Поповић је, уручујући мониторе, рекао да је ријеч о медицинским мониторима марке Дрегер који су новије генерације, а који су предвиђени да прате више виталних функција пацијената.
 
,,Наша хуманитарна организација ће, поред ових донација, и даље наставити са опремањем нове ковид болнице медицинском опремом, тако да ће бијељинска ковид болница моћи да конкурише европским болницама по питању опремљености у борби против ковида-19“, изјавио је Поповић.
 
У ковид болници 97 болесника
 
Др Микајло Лазић  је навео да се на лијечењу у ковид болници тренутно налази 97 болесника, више од половине хоспитализованих има тешку клиничку слику, а животно угрожених је 32. На респираторима се налази 16 пацијената, а већина осталих пацијената захтијева кисеоничну терапију.
 
,,Посљедњих неколико дана нешто је мањи број пријема пацијената у ковид болницу, немамо више двоцифрене бројке пријема пацијената које су биле недјељама уназад“, изјавио је др Лазић наводећи да је у току јучерашњег  дана било осам пријема.
 
Међутим, како каже, повећава се број болесника са тешком клиничком сликом и старосна граница се помјера према млађој доби.
 
Још бих напоменуо да је ова епидемиолошка ситуација и тешка и несигурна, још увијек немамо јасно стање у ком правцу ће ово да крене- да ли ће кривуља да пада, да ли ће бити заравњена“, рекао је др Лазић упућујући апел да се сви придржавају прописаних  мјера заштите.

Semberija info