Обука у вези са ПДВ-ом у пољопривредним газдинствима :: Semberija INFO ::

 

Обука у вези са ПДВ-ом у пољопривредним газдинствима


Пољопривредници који су приступили систему ПДВ-а могу сваког мјесеца да остваре право одбитка улазног пореза на набавку сјемена, гнојива, пољопривредне опреме и изградњу објеката, а то може посебно да помогне произвођачима који тек успостављају своја газдинства, изјавио је Јозо Пиљић из Управе за индиректно опорезивање Тузла.

Пиљић је прије обуке коју је у Бијељини организовао Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди, у сарадњи са градским Одјељењем за пољопривреду, рекао новинарима да је улаз у систем ПДВ-а нормалан слијед сваког произвођача који жели да оствари било какав подстицај.

,,Осим система ПДВ-а, ми желимо да упозоримо пољопривреднике да је неопходна прецизна евиденција у ратрско-повртарској, сточарској и воћарској производњи. На основу те евиденције моћи ћемо да видимо кретање добара и услуга како у набавци, тако и у области испоруке'', додао је Пиљић.

Младен Лазић из Голог Брда, који производи поврће на површини од 30 хектара, систему ПДВ-а је приступио прије осам година.

,,Тај потез је позитивно утицао на моје пословање. На примјер, ако сам купио нешто за 10.000 КМ, платио сам ПДВ у износу од 1.700 КМ, све укупно 11.700 КМ. С друге стране, неком ланцу маркета сам те своје производе продао за 11.700 КМ, па сам анулирао ПДВ. На тај начин износ од 1.700 КМ остаје у мом домаћинству'', појаснио је Лазић.