ИЗРАДА ЛОКАЛНОГ ПЛАНА АКЦИЈЕ У ОБЛАСТИ ИНВАЛИДНОСТИ ГРАДА БИЈЕЉИНА ЗА ПЕРИОД 2021-2023. :: Semberija INFO ::

 

ИЗРАДА ЛОКАЛНОГ ПЛАНА АКЦИЈЕ У ОБЛАСТИ ИНВАЛИДНОСТИ ГРАДА БИЈЕЉИНА ЗА ПЕРИОД 2021-2023.


Коалиција организација особа са инвалидитетом града Бијељина „КОЛОСИ“ организовала је данас прву радионицу на изради нацрта документа - Локални план акције у области инвалидности (ЛПАИ) града Бијељина за период  2021-2023.
Тања Милинковић из Удружења жена са инвалидитетом „Импулс“ из Бијељине изјавила је да је ова активност подржана кроз пројекат „Заједница различитих, али равноправних грађана“ (Равноправно различити), уз финансијску подршку Европске уније, а захваљујући партнерству Коалиције организација особа са инвалидитетом града Бијељина ,,КОЛОСИ“ са имплементатором пројекта Организацијом ампутираца Бања Лука УДАС и његовим партнерима на пројекту Хелсиншким парламентом грађана Бања Лука и Удружењем грађана,,Нешто више''.

„Ово није први документ који израђујемо. Осим овог нацрта плана имали смо још два локално-акциона плана која су се истакла и која су усвојена од стране Градске управе. Претходни акциони план односио се на период 2017-2020. година и он истиче ове године. Данас званично почињемо на изради нацрта локално-акционог плана за период 2021-2023. и очекујемо да ћемо финални нацрт предати Скупштини града крајем фебруара наредне године.

На иницијативу Коалиције „КОЛОСИ“ од стране градоначелника Града Бијељина званично је именована  мјешовита радна група од 14 чланова и чине је представници Града Бијељина, Центра за социјални рад Бијељина, Дома здравља Бијељина, Завода за запошљавање РС - Филијала Бијељина, као и представници организација особа са инвалидитетом чланица коалиције „КОЛОСИ“, што значи да ћемо сви заједно радити на изради поменутог плана“, изјавила је Милинковићева.

Амир Мујановић из Организације ампутираца Бања Лука УДАС изјавио је да је циљ пројекта подизање капацитета и партиципације Организације цивилног друштва, укључујући и организације и удружења особа са инвалидитетом у домену социјалне инклузије са нагласком на недискриминацију и права особа са инвалидитетом.
 

„Укупна вриједност пројекта износи 500.000 еура и пројекат финансира Европска Унија. Очекујемо да овај документ буде усаглашен са ентитеском стратегијом за побољшање статуса особа са инвалидитетом како тематски, тако и у достизању жељених циљева. Локалне заједнице имају велику улогу у реализацији права особа са инвалидитетом. Самим тим је потребно да овај документ буде интегрисан у развојну стратегију Града Бијељина и да буде редовно праћен у смислу његове имплементације“, рекао је Мујановић.

Семберија инфо