ДОМ ЗДРАВЉА: НЕПОВОЉНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА :: Semberija INFO ::

 

ДОМ ЗДРАВЉА: НЕПОВОЉНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА


Епидемиолошка ситуација на подручју и даље је неповољна, што потврђују и бројеви особа позитивних на вирус корону. Обесхрабрује и број хоспитализованих у ковид болницама, као и број болесника на респираторима.

Молим грађане да поштујемо епидемиолошке мјере, јер то је најбољи начин да се заштитимо од инфекције“, рекао је епидемиолог др Младен Грујичић и додао да је на подручју града Бијељина тренутно 1.086 активних случајева позитивних на вирус корона, од којих је 69 дјеце школског узраста, док је под надзором 2. 678.

Директор Дома здравља прим. др Данијела Ђукин најавила је да сутра почиње вакцинација против сезонског грипа.
-Грађани су показали огромно интересовање и већ првог дана заказани су термини за цијелу седмицу. Добили смо 1.000 вакцина које је обезбиједио Фонд здравственог осигурања РС за одређене категорије становништва, које су бесплатне, а обезбиједили смо и довољне количине вакцине за комерцијалну употребу и ако буде потребе за додатним количинама оне ће бити наручене. Цијена комерцијалне вакцине је 26 КМ, вакцинација се врши од 7 до 17 часова и термин се мора заказати на број телефона 055/415-150“, рекла је Ђукинова.

Она је појаснила да вакцина против сезонског грипа не штити и од вируса корона, те да је не могу примити они који су били позитивни на корону мјесец дана након прележане болести. На конференцији за новинаре, истакнуто је да је усљед ковида, у овој здравственој установи 100 одсто више пацијената, али да упркос томе, није смањен обим услуга породичних љекара за болести које нису ковид, са просјеком од 60 таквих пацијената дневно.

-Молимо грађане да не долазе самоиницијативно и праве редове испред ковид амбуланти. Обавезна је процедура јављања породичном љекару и заказивања прегледа, ка и евентуалног тестирања.

Увели смо и додатни број телефона 065-560-859, на који грађани могу добити све потребне информације из Службе породичне медицине и по потреби заказати преглед у ковид амбуланти“, рекла је Ђукинова, додавши да је ова телефонска линија доступна сваким даном од 7 до 20 часова и намијењена је за позиве људи који не могу да ступе у контакт са породичним љекаром, јер су љекари ангажовани и смјењују се у ковид амбулантама.

Семберија инфо