Бијељински „Дуван“: Завршен откуп дувана :: Semberija INFO ::

 

Бијељински „Дуван“: Завршен откуп дувана


Сезона производње, сушења и откупа овогодишњег рода дувана у Семберији и Посавини је завршена, каже Чедо Готовчевић, директор бијељинског „Дувана“. Од произвођача је преузето укупно око 335 тона и остала је незнатна количина, тона до двије, коју ће ових дана „Дуван“ откупити од семберских дуванара.

„План је испуњен, са мањим незнатним подбачајем. Имали смо једну просјечну годину по родности и квалитету дувана. Имајући у виду огромне пореске обавезе, због којих је почетком ове године организован и протест произвођача дувана, тешко ћемо бити у прилици да било шта планирамо за наредну годину. У овом тренутку на залихама имамо око 500 тона дувана, што ће уз овогодишње откупљене количине бити повећано још за 200 до 220 тона. Користимо и кредитна средства, тако да нам и залихе, односно камате, оптерећују пословање. С друге стране, имамо проблем са складишним простором. Иако смо вољни да радимо и да производимо дуван, јер нам је то основна дјелатност, тешко ћемо опстати у оваквим условима привређивања“.



Готовчевић каже да се откупна цијена дувана није мијењала у протеклих пет до шест година, те да су и премије на дуван у међувремену смањене. Све у свему, производња дувана у Семберији пала је на ниске гране, каже Готовчевић. 

Semberija info - Lj.Lj.