Градоначелник Мићић на радилишту проширења Мајевичког ободног канала: Бржи проток воде и заштита од поплава :: Semberija INFO ::

 

Градоначелник Мићић на радилишту проширења Мајевичког ободног канала: Бржи проток воде и заштита од поплава


Ово је један у низу пројеката који се реализују с циљем заштите Семберије од поплава. Пројекат реконструкције Мајевичког ободног канала финансира Јавно предузеће „Воде Српске“, док је Градска управа рјешавала имовинско-правне односе, изјавио је градоначелник Бијељине Мићо Мићић приликом посјете радилишту на Мајевичком ободном каналу у Великој Обарској. 



„Сав вишак воде који се усмјерава ка граду, практично од водозахвата на Дрини, помоћу канала Дашница, али и уз помоћ канала Глоговац, много брже ће протицати овим дијелом Мајевичког ободног канала који се сада продубљује и проширује. Циљ је да се омогући бржи проток воде и спријечи угрожавање великих семберских села од поплава, као што су Велика Обарска и Црњелово, као што је то било у мајским поплавама из 2014. године. С обзиром на то да је Влада РС за овај пројекат инвестирала 6,4 милиона КМ, те да је Градска управа издвојила средства за рјешавање имовинско-правних односа, сматрам да ћемо додатно заштитити ово подручје од поплава. Када се заврше ови послови, остаје нам рјешавање пројекта Дринског насипа, након чега ће Бијељина потпуно бити заштићена од поплава. Дијелови савског насипа су у међувремену реконструисани и надвишени да би заштитили подручје Семберије од стогодишњих поплава, тако да ћемо изградњом Дринског насипа коначно ријешити проблем заштите Бијељине и Семберије од поплава“, изјавио је градоначелник Мићић.

Драго Стајић, у име предузећа извођача радова „Дис Компани““ изјавио је да су радови на реконструкцији Мајевичког ободног канала, укупне дужине око дванаест километара, приведени крају.

 „Остало нам је још око 500 метара дужине, колико нам треба да изравнамо насип на каналу. Реконструисали смо корито и насип. Из корита је извучен нагомилани талог, постављене су стабилизационе греде које штите од ерозије, уклоњена су такозвана „уска грла“, каскаде, како би се повећао проток воде кроз канал. Реконструкција насипа подразумијева и изравњавање ниских тачака, односно проширење насипа. Изградили смо и сервисни пут на насипу који ће служити за одржавање канала у наредном периоду. Овај посао завршавамо у року, за неких десетак дана, када ћемо канал предати на употребу „Водама Српске“, изјавио је Драго Стајић.

Семберија инфо - Љ.Љубојевић