Кооперанти Саве траже веће откупне цијене :: Semberija INFO ::

 

Кооперанти Саве траже веће откупне цијене


Бијељинска фабрика за прераду воћа и поврћа Сава Семберија у ову годину ушла је са плановима повећања производње за 25 одсто. Ослонац ове фабрике су домаћи пољопривредни произвођачи. Све уговором предвиђене обавезе према својим кооперантима, Сава Семберија је испоштовала, међутим кооперанти ће тражити већу цијену за своје производе, јер им оне из претходних година не доносе никакву добит.

Прошле године фабрика Сава Семберија прерадила је 5.500 тона сировине, а ове године производњу ће повећати за 25 одсто. Да би обезбиједила потребну сировину, Сава је прије пар година покренула и властиту производњу црвене роге паприке. Ипак, и даље су највећи ослонац домаћи пољопривредни произвођачи.

- Све количине које су уговорене са пољопривредним произвођачима из Семберије су откупљене и плаћене уговореном динамиком. Свим произвођачима који су предавали сировину у фабрику исплаћено је 5о одсто по уговору 31. децембра прошле године,а осталих 50 одсто биће до31. марта - рекао је Стеван Филиповић, директор Саве Семберија.

Сава највише коопераната има у семберском селу Црњелово. Младен Митровић каже да је сарадња са овом фабриком породична традиција. Сматра да ће Сава ове године морати повећати откупну цијену сировине и очекују да ће преговори са руководством фабрике, који би требало да буду одржани наредних дана, дати и очекиване резултате. Митровић каже да произвођачи сматрају да је цијена од 0,17 фенинга за килограм индустријског парадајза ниска.

- Има једна предност што се он бере кампањски. Када сазри обере се у неколико дана, а затим га ми одвозимо тракторима директно у фабрику, па мислимо да би требало да има већу цијену - каже Митровић, и додаје да су, што се тиче откупа, у Сави веома коректни, јер су узели сву сировину, те да су чак тражили и више него што могу да произведу.

За Душка Митровића фабрика Сава је велики ослонац у производњи, јер је пијаца на Агртотржном центру у јеку сезоне претрпана, а домаће пољопривреднике угрожава роба из увоза. Он је задовољан досадашњом сарадњом са Савом, којој предаје све што произведе, али каже мора се повећати откупна цијена, посебно паприке и парадајза. Митровић наводи да све количине паприке и парадајза који је произвео и предао фабрици,она откупила, али сваке године поскупљује репроматеријал, док је цијена у Сави иста већ 7-8 година.

- Мора да се повећати цијена и једино тако можемо опстати - упозорава Митровић. Производи фабрике Сава могу се наћи на тржишту земаља Европске уније, Канаде, САД, Аустралије и Дубаија, а од септембра прошле године потписан је уговор вриједан 11 милиона КМ за Савине производе који ће бити дистрибуисани широм БиХ.

​Извор: РТРС