ЦЦИ: PREDSTAVLJENO ISTRAŽIVANJE – ZADOVOLJSTVO GRAĐANA KVALITETOM ŽIVOTA U OPŠTINI UGLJEVIK :: Semberija INFO ::

 

ЦЦИ: PREDSTAVLJENO ISTRAŽIVANJE – ZADOVOLJSTVO GRAĐANA KVALITETOM ŽIVOTA U OPŠTINI UGLJEVIK


Центри Цивилних Иницијатива (ЦЦИ) су данас у Угљевику путем одржаног уличног штанда представили истраживање о "Задовољству грађана квалитетом живота у општини Угљевик“ које је урађено током 2020. године у оквиру пројекта „Већа одговорност локалне власти за квалитет живота грађана/ки”. 

Улични штанд је имао за циљ да се кроз директну комуникацију са грађанима представе резултати истраживања о квалитету живота које су Центри Цивилних Иницијатива по европској методологији у текућој години спровели у Угљевику.



„Провођењем студије о квалитети живота грађана даје се пресјек тренутне ситуације у оквиру разних области живота као и начину на који се људи опходе према истима. Овакав приступ омогућава значајан допринос друштвеној политици, идентификујући потребе и мањкавости бројних подручја квалитета живота, и откривајући у ком правцу треба да буде усмјерен рад локалних институција власти.“- изјавио је Славен Дивчић, испред ЦЦИ.



Проведено истраживање је показало да највећи утицај на објективни квалитет живота који за општину Угљевик износи 6,6 од максималних 10, имају: инфраструктура, локална управа, активности локалне управе на заштити животне средине, култура, спорт и технологија. 

Међу доминантним индикаторима, најлошије су оцјењени локална управа са 4,7 гдје је посматран квалитет услуга општинских функција, постојање неформалних облика плаћања, те да ли локална управа у довољној мјери обезбјеђује основне потребе и права грађана.  Затим култура са 4,9 и ту је посматрано задовољство са понуђеним културним садржајем и посјете институцијама културе.
 
Индекс среће и индекс задовољства сопстевним животом, оне области на које грађани највише сами утичу оцјењени су са 8,3 односно 7,3.

Додатно, према мишљењу грађана, најважнија три питања којима би требало Општина да дâ приоритет су: унапрјеђење услуга јавне управе, здравствена заштита, подршка пројектима запошљавања.

Налази проведеног истраживања биће представљени и путем „Форум кандидата“, на којем се очекује учешће свих кандидата за начелника Угљевика, након чега би кандидатати добили прилику да одговоре како да унаприједе стање у областима које су кроз наведено истраживање, али и од стране грађана идентификоване као приоритетне.

​ЦЦИ