ДАНСКА НАЈАВИЛА 1,6 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА ЗА КЛИМАТСКЕ ИНИЦИЈАТИВЕ :: Semberija INFO ::

 

ДАНСКА НАЈАВИЛА 1,6 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА ЗА КЛИМАТСКЕ ИНИЦИЈАТИВЕ


Данска влада издвојиће 1,58 милијарди долара за нове климатске иницијативе и тиме уважити захтјеве да убрза мјере смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште, најавила је премијерка Мете Фредериксен, преноси Тањуг.

Данска влада тврди да може да оствари амбициозни циљ смањења емисијиа у 10 година за 70 одсто, али проблем јој представља претјерано ослањање на технологије које ће бити комерцијално исплативе тек за неколико година.
Мете Фредериксен је бранила планове своје владе о циљаним улагањима у нове технологије, као што су хватања угљеника, зеленог водоника, одрживе пољопривреде и рециклирања пластике.

"Данска мора да буде примјер свијету, али нико нас неће пратити ако је наш пут скуп, неизведив или друштвено неправедан", рекла је у сриједу Фредериксен у парламенту.

Влада је у аугусту предложила да се до 2025. године у нове технологије уложи 10 милијарди данских круна (1,58 милијарди долара) из фонда Европске уније за опоравак и државног новца резервисаног за помоћ у коронакризи.
У уторак, шестог октобра,  139 данских пословних лидера, научника и политичара, укључујући извршног директора енергетске компаније Орстеда Хенрика Поулсена, потписало је апел којим се од владе тражи амбициознији климатски план, а владу су оптужили да одуговлачи.

Откако је парламент крајем прошле године усвојио амбициозни закон о клими, влада је покренула низ иницијатива којима жели да оствари четвртину зацртаног смањења за период до 2030. године.

Semberija info